Распродаја имовине Гаврила Бобара

Ликвидациони управник Бобар банке Миле Максимовић објавио је позив за продају некретнина, аутомобила и машина у власништву пропале банке из Бијељине.

Република Српска 19.06.2015 | 07:16
Распродаја имовине Гаврила Бобара

Рок за достављање понуда је 16. јул, а јавно отварање понуда биће одржано дан касније. На јавној лицитацији наћи ће се десетак станова, пословних простора и кућа, осам аутомобила, пољопривредно земљиште у Бијељини, Палама, Требињу, Билећи, Модричи, Дервенти и Новом Граду, машине и опрема, трактор, млинови за шећер и кафу, миксер за производњу теста, линија за производњу грицкалица...

Ово је само део имовине Бобар банке који ће бити понуђен на продају, јер је реч о имовини за коју документација није спорна. Максимовић најављује да ће до значајније продаје имовине доћи од септембра кад ће бити понуђен и пословни простор у Бијељини, за који влада велико интересовање. Такође, Бобар банка има "атрактиван" пословни простор и у Бањалуци, али за њега још нису решени имовински односи.

Економски аналитичар из Бијељине Алекса Милојевић, за "Новости", каже да је продаја имовине логичан потез ликвидационог управника у процесу ликвидације банке, с обзиром да банка нема довољно активе да се намире повериоци. Он каже, међутим, да повериоци неће ни близу бити "намирени".

- Колико ми је познато потраживања поверилаца банке су око 280 милиона КМ, а имовина банке није ни приближно вредна тој цифри, тако да повериоци ни близу неће бити исплаћени - истиче Милојевић.

Он напомиње да се знало да ће Бобар банка пропасти, јер је неколико пута била докапитализована, а давали су се кредити за које се такође знало да неће бити враћени.

- То је једина банка која је била докапитализована неколико пута и која је без икаквог основа добијала новац од Владе. На добитку су на крају остали они који су узели кредите и који их сада никад неће вратити, а на губитку су штедише и поједине општине које су у тој банци држале средства - истиче Милојевић.

Агенција за банкарство РС увела је крајем новембра прошле године принудну управу у Бобар банци, јер није радила у складу са Законом о банкама и другим законским и подзаконским прописима. Бобар банци је месец дана након тога одузета дозвола за рад и покренут је поступак њене ликвидације.

У Бобар банци је било око 250 милиона марака депозита, а на сигурну наплату могли су да рачунају само они који су имали до 50.000 КМ, колико износи лимит до којег новац осигурава Агенција за осигурање депозита БиХ.

На те депозите односило се 86 милиона КМ и њихова исплата почела је 19. јануара. Преостали износ биће исплаћиван из ликвидационе масе банке, сразмерно наплати.

НАПЛАТА КРЕДИТА
Иако су многи скептични кад је у питању процес наплате кредита, ликвидациони управник банке Миле Максимовић каже да наплата иде планираном динамиком, па чак и боље од очекиваног!

Извор: Вечерње новости

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Струцњак

19.06.2015 05:26

Јел' ово онај Милојевиц махер за приватизацију и зацетник тог погубног процеса у РС ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко Мој

19.06.2015 05:35

Ала ће лешинари да покупују јефтино имовину Батину.Да ли ће се Злаја намирити и Електробијељина,реално он је највише улагао у Банку и највише шљепао Гаврила.Златан за предсједника СНСД-а.Зна,може,жели и хоће,е то је наш Злаја.Да од странке направи другу банку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

19.06.2015 15:34

Ко другоме јаму копа...

Name

Карадоз

19.06.2015 05:59

Од лазних милионера до правих кокуза ... О овом треба да размисле све обитељи БиХ богатаса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

19.06.2015 06:31

Е Гаврило, Гаврило, сигурно се преврћеш у гробу...а можда си требао само мислити с ким си у колу, ко ће га знати?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опал

19.06.2015 06:58

Ста се има превртати кад је узео кес од народа и извукао путем повезаних фирми...

Name

Ја

19.06.2015 08:58

Прије би рекао да је Гаврило био постен, радио за народ , па га затим дотицни насукао/натјерао на криминал и потом ...

Name

Семберац

19.06.2015 07:04

Навалите Żохари,изаце истина на видјело,ста ће овај Народ снаци,узивајте!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

19.06.2015 08:24

Милокраде, мозес украсти али нецес побјеци од правде упамти ово! Ми Срби смо имали и горе од тебе па смо се изборили за слободу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пресинг

19.06.2015 12:19

Близи вам се крај бесдусници пљацкаси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

19.06.2015 14:39

А кад це на трпезу стан у Лондону и осала богаства извуцена ван граница. Извуце Гаврило на вријеме насе паре ван граница.

ОДГОВОРИТЕ