Rasprodaja imovine Gavrila Bobara

Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović objavio je poziv za prodaju nekretnina, automobila i mašina u vlasništvu propale banke iz Bijeljine.

Republika Srpska 19.06.2015 | 07:16
Rasprodaja imovine Gavrila Bobara

Rok za dostavljanje ponuda je 16. jul, a javno otvaranje ponuda biće održano dan kasnije. Na javnoj licitaciji naći će se desetak stanova, poslovnih prostora i kuća, osam automobila, poljoprivredno zemljište u Bijeljini, Palama, Trebinju, Bileći, Modriči, Derventi i Novom Gradu, mašine i oprema, traktor, mlinovi za šećer i kafu, mikser za proizvodnju testa, linija za proizvodnju grickalica...

Ovo je samo deo imovine Bobar banke koji će biti ponuđen na prodaju, jer je reč o imovini za koju dokumentacija nije sporna. Maksimović najavljuje da će do značajnije prodaje imovine doći od septembra kad će biti ponuđen i poslovni prostor u Bijeljini, za koji vlada veliko interesovanje. Takođe, Bobar banka ima "atraktivan" poslovni prostor i u Banjaluci, ali za njega još nisu rešeni imovinski odnosi.

Ekonomski analitičar iz Bijeljine Aleksa Milojević, za "Novosti", kaže da je prodaja imovine logičan potez likvidacionog upravnika u procesu likvidacije banke, s obzirom da banka nema dovoljno aktive da se namire poverioci. On kaže, međutim, da poverioci neće ni blizu biti "namireni".

- Koliko mi je poznato potraživanja poverilaca banke su oko 280 miliona KM, a imovina banke nije ni približno vredna toj cifri, tako da poverioci ni blizu neće biti isplaćeni - ističe Milojević.

On napominje da se znalo da će Bobar banka propasti, jer je nekoliko puta bila dokapitalizovana, a davali su se krediti za koje se takođe znalo da neće biti vraćeni.

- To je jedina banka koja je bila dokapitalizovana nekoliko puta i koja je bez ikakvog osnova dobijala novac od Vlade. Na dobitku su na kraju ostali oni koji su uzeli kredite i koji ih sada nikad neće vratiti, a na gubitku su štediše i pojedine opštine koje su u toj banci držale sredstva - ističe Milojević.

Agencija za bankarstvo RS uvela je krajem novembra prošle godine prinudnu upravu u Bobar banci, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Bobar banci je mesec dana nakon toga oduzeta dozvola za rad i pokrenut je postupak njene likvidacije.

U Bobar banci je bilo oko 250 miliona maraka depozita, a na sigurnu naplatu mogli su da računaju samo oni koji su imali do 50.000 KM, koliko iznosi limit do kojeg novac osigurava Agencija za osiguranje depozita BiH.

Na te depozite odnosilo se 86 miliona KM i njihova isplata počela je 19. januara. Preostali iznos biće isplaćivan iz likvidacione mase banke, srazmerno naplati.

NAPLATA KREDITA
Iako su mnogi skeptični kad je u pitanju proces naplate kredita, likvidacioni upravnik banke Mile Maksimović kaže da naplata ide planiranom dinamikom, pa čak i bolje od očekivanog!

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Strucnjak

19.06.2015 05:26

Jel' ovo onaj Milojevic maher za privatizaciju i zacetnik tog pogubnog procesa u RS ?

ODGOVORITE
Name

Miško Moj

19.06.2015 05:35

Ala će lešinari da pokupuju jeftino imovinu Batinu.Da li će se Zlaja namiriti i Elektrobijeljina,realno on je najviše ulagao u Banku i najviše šljepao Gavrila.Zlatan za predsjednika SNSD-a.Zna,može,želi i hoće,e to je naš Zlaja.Da od stranke napravi drugu banku.

ODGOVORITE
Name

pravda

19.06.2015 15:34

Ko drugome jamu kopa...

Name

Karadoz

19.06.2015 05:59

Od laznih milionera do pravih kokuza ... O ovom treba da razmisle sve obitelji BiH bogatasa...

ODGOVORITE
Name

miki

19.06.2015 06:31

E Gavrilo, Gavrilo, sigurno se prevrćeš u grobu...a možda si trebao samo misliti s kim si u kolu, ko će ga znati?!

ODGOVORITE
Name

Opal

19.06.2015 06:58

Sta se ima prevrtati kad je uzeo kes od naroda i izvukao putem povezanih firmi...

Name

Ja

19.06.2015 08:58

Prije bi rekao da je Gavrilo bio posten, radio za narod , pa ga zatim doticni nasukao/natjerao na kriminal i potom ...

Name

Semberac

19.06.2015 07:04

Navalite Żohari,izace istina na vidjelo,sta će ovaj Narod snaci,uzivajte!!!!

ODGOVORITE
Name

hercegovina

19.06.2015 08:24

Milokrade, mozes ukrasti ali neces pobjeci od pravde upamti ovo! Mi Srbi smo imali i gore od tebe pa smo se izborili za slobodu.

ODGOVORITE
Name

presing

19.06.2015 12:19

Blizi vam se kraj besdusnici pljackasi!

ODGOVORITE
Name

virus

19.06.2015 14:39

A kad ce na trpezu stan u Londonu i osala bogastva izvucena van granica. Izvuce Gavrilo na vrijeme nase pare van granica.

ODGOVORITE