Ево какав је мотиватор Вељко Пауновић...

Сан је играти са Бразилом, али испуњење сна је добити га у финалу! „Буди најбољи кад је најважније“, написао селектор омладинске репрезентације играчима на табли у свлачионици припремајући се за последњи окршај на СП на Новом Зеланду.

Фудбал 19.06.2015 | 18:30
Ево какав је мотиватор Вељко Пауновић...

С једне стране Бразил, а са друге Србија. У одбојци, кошарци, рукомету састајали смо се. И повеђивали. Ред је да то урадимо и у фудбалу. За шансу каква се указује не баш често у каријери спортисте изборили су се омладински репрезентативци наше земље који ће у суботу јутро (07.00) опет подићи нацију на ноге и - надамо се - освојити Светско првенство.

Иако свестан на какав је одјек наишао успех Орлића на Новом Зеланду, селектор Вељко Пауновић још не диже руке у вис у знак славља. Чува ту експлозију емоција за суботу око 08.50.
„Трудим се да у предивним тренуцима који нам се дешавају сачувам енергију за оно најбоље што долази, јер испред себе имамо јасан циљ коме тежимо. Сада смо стигли до финала, дочекали смо тај моменат и морамо да будемо потпуно спремни за њега. Написао сам играчима на табли јасну поруку „буди најбољи када је најважније“. Сигуран сам да ће бити баш такви у суботу“, поручио је Пауновић.

Сан на другом крају планете временом се претварао у јаву, недостаје само завршни делић слагалице.
„Не постоји лепши сценарио од овог који ће нам се десити у суботу, да за титулу првака играмо против Бразила. Срећан сам што ће баш они бити са друге стране, јер свако дете кад почне да игра фудбал машта о томе да у финалу Првенства света игра са Бразилом. Ови момци су показали да немогуће не постоји, већ да би требало радити исправно, бити ментално снажан и веровати до краја. Пресрећни смо, али нисмо имали времена да се много радујемо, јер посао није завршен. Сан је играти са Бразилом у финалу, али је испуњење сна победити Бразил у финалу“.

Како је такмичење одмицало Вељко и играчи су причали да играју финале за финалом. Остало им је још једно. Најтеже. Не само због имена и снаге ривала, већ и потрошње енергије.
„Иза нас је тачно шест финала, али ми смо уствари одиграли седам утакмица, јер смо три пута играли продужетке, што је као још једна цела утакмица. Полако али сигурно стигли смо до онога у шта смо сви овде искрено веровали, до правог финала. Одмах после утакмице са Малијем смо почели припреме за одлучујућу утакмицу. Нећемо мењати ритуал, нити има еуфорије. Радимо све на исти начин, припремамо се озбиљно и професионално. Фокусирамо се на детаље, слабе стране противника, на то да будемо још бољи. Први задатак нам је био да се добро опоравимо, јер су играчи физички исцрпљени после великих напора. Знам да им је тешко, али будите сигурни да је остало довољно снаге за финале. То је утакмица у којој ће нам највише бити потребно оно што нас је до сада красило на Новом Зеланду. Хладна глава и врело срце“.

Затим је селеткор анализирао репрезентацију Бразила, петоструког победника Мундијалита, селекцију којој ће ово бити већ девето финале СП за играче до 20 година.
„Бразил је свакако велики тим, за који играју неки од најталентованијих фудбалера данашњице. Имао је Бразил неколико фаза на овом турниру. Групу је прошао без много муке и тамо је играо онолико колико му је требало да буде бољи од противника. Како су се захтеви подизали, тако су и они дизали ниво, мада их је и срећа послужила код извођења пенала. Достигли су најбољи ниво када је то најпотребније, у полуфиналу, страдао је Сенегал, доживео катастрофу. Бразилци имају све оно што краси модеран тим: брзину, фантазију, атрактивне потезе, тактичку дисциплину... Задовољство је веће кад играте против таквог противника. Морамо да задржимо оно што је код нас било најбоље: јединство, снажан тимски дух, план игре, чврстину... Да будемо још убојити у завршници“.

Претходна три меча (Мађарска, САД, Мали) решавали смо у продужецима или извођењем једнаестераца, па многи у шали кажу како не би било згорег да нас поштеде драме и раније реше питање победника.
„Требало би разумети играче, пред њих постављамо изузетно високе захтеве које из меча у меч сјајно испуњавају, то изискује и огромну потрошњу, понекад не остане довољно концентрације за завршни ударац. Правимо огроман број шанси, потребно је да само мало задржимо мирноћу у финишу... Финале је идеална прилика да све дође на своје место и ја чврсто верујем да ће тако бити“, оптимиста је Вељко Пауновић.

Ако је он имао само једну поруку за репрезентативце, имамо и ми једну за навијаче. Навијте часовнике за суботу од 07.00.

Коментари / 0

Оставите коментар