Evo kakav je motivator Veljko Paunović...

San je igrati sa Brazilom, ali ispunjenje sna je dobiti ga u finalu! „Budi najbolji kad je najvažnije“, napisao selektor omladinske reprezentacije igračima na tabli u svlačionici pripremajući se za poslednji okršaj na SP na Novom Zelandu.

Fudbal 19.06.2015 | 18:30
Evo kakav je motivator Veljko Paunović...

S jedne strane Brazil, a sa druge Srbija. U odbojci, košarci, rukometu sastajali smo se. I poveđivali. Red je da to uradimo i u fudbalu. Za šansu kakva se ukazuje ne baš često u karijeri sportiste izborili su se omladinski reprezentativci naše zemlje koji će u subotu jutro (07.00) opet podići naciju na noge i - nadamo se - osvojiti Svetsko prvenstvo.

Iako svestan na kakav je odjek naišao uspeh Orlića na Novom Zelandu, selektor Veljko Paunović još ne diže ruke u vis u znak slavlja. Čuva tu eksploziju emocija za subotu oko 08.50.
„Trudim se da u predivnim trenucima koji nam se dešavaju sačuvam energiju za ono najbolje što dolazi, jer ispred sebe imamo jasan cilj kome težimo. Sada smo stigli do finala, dočekali smo taj momenat i moramo da budemo potpuno spremni za njega. Napisao sam igračima na tabli jasnu poruku „budi najbolji kada je najvažnije“. Siguran sam da će biti baš takvi u subotu“, poručio je Paunović.

San na drugom kraju planete vremenom se pretvarao u javu, nedostaje samo završni delić slagalice.
„Ne postoji lepši scenario od ovog koji će nam se desiti u subotu, da za titulu prvaka igramo protiv Brazila. Srećan sam što će baš oni biti sa druge strane, jer svako dete kad počne da igra fudbal mašta o tome da u finalu Prvenstva sveta igra sa Brazilom. Ovi momci su pokazali da nemoguće ne postoji, već da bi trebalo raditi ispravno, biti mentalno snažan i verovati do kraja. Presrećni smo, ali nismo imali vremena da se mnogo radujemo, jer posao nije završen. San je igrati sa Brazilom u finalu, ali je ispunjenje sna pobediti Brazil u finalu“.

Kako je takmičenje odmicalo Veljko i igrači su pričali da igraju finale za finalom. Ostalo im je još jedno. Najteže. Ne samo zbog imena i snage rivala, već i potrošnje energije.
„Iza nas je tačno šest finala, ali mi smo ustvari odigrali sedam utakmica, jer smo tri puta igrali produžetke, što je kao još jedna cela utakmica. Polako ali sigurno stigli smo do onoga u šta smo svi ovde iskreno verovali, do pravog finala. Odmah posle utakmice sa Malijem smo počeli pripreme za odlučujuću utakmicu. Nećemo menjati ritual, niti ima euforije. Radimo sve na isti način, pripremamo se ozbiljno i profesionalno. Fokusiramo se na detalje, slabe strane protivnika, na to da budemo još bolji. Prvi zadatak nam je bio da se dobro oporavimo, jer su igrači fizički iscrpljeni posle velikih napora. Znam da im je teško, ali budite sigurni da je ostalo dovoljno snage za finale. To je utakmica u kojoj će nam najviše biti potrebno ono što nas je do sada krasilo na Novom Zelandu. Hladna glava i vrelo srce“.

Zatim je seletkor analizirao reprezentaciju Brazila, petostrukog pobednika Mundijalita, selekciju kojoj će ovo biti već deveto finale SP za igrače do 20 godina.
„Brazil je svakako veliki tim, za koji igraju neki od najtalentovanijih fudbalera današnjice. Imao je Brazil nekoliko faza na ovom turniru. Grupu je prošao bez mnogo muke i tamo je igrao onoliko koliko mu je trebalo da bude bolji od protivnika. Kako su se zahtevi podizali, tako su i oni dizali nivo, mada ih je i sreća poslužila kod izvođenja penala. Dostigli su najbolji nivo kada je to najpotrebnije, u polufinalu, stradao je Senegal, doživeo katastrofu. Brazilci imaju sve ono što krasi moderan tim: brzinu, fantaziju, atraktivne poteze, taktičku disciplinu... Zadovoljstvo je veće kad igrate protiv takvog protivnika. Moramo da zadržimo ono što je kod nas bilo najbolje: jedinstvo, snažan timski duh, plan igre, čvrstinu... Da budemo još ubojiti u završnici“.

Prethodna tri meča (Mađarska, SAD, Mali) rešavali smo u produžecima ili izvođenjem jednaesteraca, pa mnogi u šali kažu kako ne bi bilo zgoreg da nas poštede drame i ranije reše pitanje pobednika.
„Trebalo bi razumeti igrače, pred njih postavljamo izuzetno visoke zahteve koje iz meča u meč sjajno ispunjavaju, to iziskuje i ogromnu potrošnju, ponekad ne ostane dovoljno koncentracije za završni udarac. Pravimo ogroman broj šansi, potrebno je da samo malo zadržimo mirnoću u finišu... Finale je idealna prilika da sve dođe na svoje mesto i ja čvrsto verujem da će tako biti“, optimista je Veljko Paunović.

Ako je on imao samo jednu poruku za reprezentativce, imamo i mi jednu za navijače. Navijte časovnike za subotu od 07.00.

Komentari / 0

Ostavite komentar