Жетва на прагу а откупне цијене нема

Жетва пшенице само што није почела, а откупна цијена још није утврђена. Приход који им је пријеко потребан, пољопривредници су очекивали бар од продаје пшенице, међутим због проблема око откупне цијене који се понављају сваке године, све су ближи одлуци да смање обрадиве површине.

Република Српска 18.06.2015 | 21:30
Жетва на прагу а откупне цијене нема

Производња пшенице ове године због лоших временских услова била је скупља за пољопривреднике.

“Били смо принуђени на примјену веће количине агротехничких средстава, што је поскупило производњу пшенице”, каже пољопривредник из Градца Драган Стајић.

Ипак, пољопривредници се надају добром квалитету зрна, али и даље остаје спорна откупна цијена пшенице, која још није утврђена.

“Разговарао сам са млинарима и имам информације које стижу из земаља окружења - да цијена неће бити виша од 35 фенинга. Мислим да се пољопривредни произвођачи не уклапају у ту цијену, трошкови производње се не могу покрити. Држава је требало да изађе са неком заштитном цијеном и самим тим би направила конкуренцију на тржишту”, тврди пољопривредник из Бијељине Бошко Радић.

“Ми још немамо цијену пшенице, а самим тим пољопривредни произвођачи немају ни гаранцију; гдје, како и на који начин кренути у своје у њиве, а већ су презадужени, да би тај усјев скинули и покушали да своје обавезе регулишу”, додаје пољопривредник из Доњег Драгаљевца Перица Спасојевић.

На коначну цијену причекаће се још мало - поручују млинари.

“Цијена пшенице се може утврдити након завршетка одређеног процента жетве у Војводини. Такви су нам услови, тако нам диктира тржиште, тако је опстанак млинарско-прерађивачке индустрије у Републици Српској условљен цијенама у окружењу”, истиче директор “Житопромета” Богдан Мирковић.

Скупа производња, а ниска цијена пшенице, пољопривредне произвођаче води у све већи губитак, због чега најављују смањење обрадивих површина.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пољопривредник

18.06.2015 19:42

Ста це откуп нама бједницима кад министри дозвољавају увоз а нас ко сиса

ОДГОВОРИТЕ