Žetva na pragu a otkupne cijene nema

Žetva pšenice samo što nije počela, a otkupna cijena još nije utvrđena. Prihod koji im je prijeko potreban, poljoprivrednici su očekivali bar od prodaje pšenice, međutim zbog problema oko otkupne cijene koji se ponavljaju svake godine, sve su bliži odluci da smanje obradive površine.

Republika Srpska 18.06.2015 | 21:30
Žetva na pragu a otkupne cijene nema

Proizvodnja pšenice ove godine zbog loših vremenskih uslova bila je skuplja za poljoprivrednike.

“Bili smo prinuđeni na primjenu veće količine agrotehničkih sredstava, što je poskupilo proizvodnju pšenice”, kaže poljoprivrednik iz Gradca Dragan Stajić.

Ipak, poljoprivrednici se nadaju dobrom kvalitetu zrna, ali i dalje ostaje sporna otkupna cijena pšenice, koja još nije utvrđena.

“Razgovarao sam sa mlinarima i imam informacije koje stižu iz zemalja okruženja - da cijena neće biti viša od 35 feninga. Mislim da se poljoprivredni proizvođači ne uklapaju u tu cijenu, troškovi proizvodnje se ne mogu pokriti. Država je trebalo da izađe sa nekom zaštitnom cijenom i samim tim bi napravila konkurenciju na tržištu”, tvrdi poljoprivrednik iz Bijeljine Boško Radić.

“Mi još nemamo cijenu pšenice, a samim tim poljoprivredni proizvođači nemaju ni garanciju; gdje, kako i na koji način krenuti u svoje u njive, a već su prezaduženi, da bi taj usjev skinuli i pokušali da svoje obaveze regulišu”, dodaje poljoprivrednik iz Donjeg Dragaljevca Perica Spasojević.

Na konačnu cijenu pričekaće se još malo - poručuju mlinari.

“Cijena pšenice se može utvrditi nakon završetka određenog procenta žetve u Vojvodini. Takvi su nam uslovi, tako nam diktira tržište, tako je opstanak mlinarsko-prerađivačke industrije u Republici Srpskoj uslovljen cijenama u okruženju”, ističe direktor “Žitoprometa” Bogdan Mirković.

Skupa proizvodnja, a niska cijena pšenice, poljoprivredne proizvođače vodi u sve veći gubitak, zbog čega najavljuju smanjenje obradivih površina.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

poljoprivrednik

18.06.2015 19:42

Sta ce otkup nama bjednicima kad ministri dozvoljavaju uvoz a nas ko sisa

ODGOVORITE