УЕФА хоће да избаци Хрвате!!!

„Ватренима” ће пресести кукасти крст са „Пољуда”! УЕФА нема дилему треба ли казнити Хрватску због кукастог крста на трави „Пољуда“ у мечу са Италијом. Питање је само да ли ће је избацити из квалификација или ће јој одузети све бодове, тврди извор „Блица“ из УЕФА.

Фудбал 19.06.2015 | 22:45
УЕФА хоће да избаци Хрвате!!!

У исто време, селекцији БиХ прети одузимање бодова и играње мечева без публике због увреда на рачун Јевреја у мечу са Израелом.

Због чињенице да им је ово вишеструко понављање инцидената, Хрвати ће се вероватно суочити са оштром казном УЕФА. Подсећања ради, њихови навијачи су у квалификацијама за Светско првенство у Немачкој изазвали тучу с редарима на Малти, а касније и у Мађарској.

Затим су 2006. године у Ливорну, током пријатељском меча са Италијанима, на трибинама формирали кукасти крст и дизали десну руку симулирајући нацистички поздрав, а следеће године направили су слово „У“ на „Кошеву“ током меча против БиХ.

Било је још инцидената, а последњи је оцртавање свастике на терену „Пољуда“ пре меча са селекцијом Италије у квалификацијама за предстојеће Првенство Европе у Француској.

- У УЕФА су изгубили стрпљење за навијаче Хрватске, који из године у годину понављају инциденте и истичу нацистичке симболе. Због тога ће казна бити ригорозна. Могуће је да буду искључени из квалификација или да им се одузме толико бодова да остану без шансе да се квалификују на Европско првенство. Када је у питању селекција БиХ, иако су инциденти на мечу против Израела први такав испад, могуће је да то не буде олакшавајућа околност. Расизам и нацизам су најтежи прекршаји па је врло могуће да и селекција БиХ остане без одређеног броја бодова - наглашава извор „Блица“ из УЕФА.

Навијачи БиХ су на стадиону у Зеници газили израелску заставу и скандирали: „Јевреји, довиђења“. Делегат је потврдио да је било недоличног понашања публике, убацивања бакљи и предмета у терен, због чега је покренут дисциплински поступак.

Врањеша вређали због тетоваже

Осим вређања Израелаца, најватренији навијачи БиХ су истакли транспарент против Огњена Врањеша, који је на руци имао исцртану мапу Републике Српске, али ју је због притисака преправио у сат. „Блиц“ сазнаје да је пред утакмицу селектор Мехмед Баждаревић трпео доста притисака да поменутог фудбалера не стави у тим, али је он то одбио.

Највећи инциденти Хрвата

Свастика телима
(Италија - Хрватска, Ливорно 2006)
Срамотан перформанс Хрвати су извели и у Ливорну 2006, када је њих 200 својим телима направило свастику на трибинама. Та провокација није трајала дуго јер су италијански полицајци врло брзо реаговали.

Бананом на Балотелија
(Италија - Хрватска, ЕП 2012)
На мечу против Италије на Европском првенству у Пољској, хрватски навијачи свих 90 минута вређали су мајмунским урлицима Марија Балотелија. На крају, док је излазио са терена, гађали су га и бананом.
- Имала су среће што је полиција истог тренутка реаговала, иначе, кунем се, добили би батине. Стварно би их уништио - рекао је недавно Балотели.

Дивљање у Познању
(ЕП у Пољској, 2012)
Познањ то не памти. Током целог дана хрватски хулигани дивљали су по центру града, спремајући се за меч са Италијом на ЕП. Притом су запалили заставу Европске уније, а на крају је избила и туча с полицијом, а онда и с навијачима Леха.

Шимунићев усташки поклич
(Хрватска - Исланд, Загреб 2014)
Дуго су репрезентативци Хрватске чекали пласман на Мундијал у Бразилу, а онда је ЏоШимунић све покварио. Узео је микрофон под јужном трибином Максимира и повео навијање непримереним скандирањем. Викао је “за дом”, а навијачи су одговарали “спремни”. И тако неколико пута. У Бразил није путовао због казне, а то је значило и крај његове репрезентативне каријере.

Прекид и туча у Милану
(Хрватска - Италија, 2015)
Меч квалификација за Првенство Европе прво је због бакљи прекинут на старту, да би у 76. минуту судија Бјорн Кујперс повукао играче с терена. Тада су хрватски навијачи уз повике „За дом спремни“ и „Ајмо усташе“ засули терен бакљама и потукли се с полицијом, због чега је меч прекинут на 15 минута док се празнила трибина с присталицама гостују.

Кукасти крст на „Пољуду”
(Хрватска - Италија, Сплит 2015)
Због расистичког понашања навијача на мечу против Норвешке, Хрватска је прошле недеље Италију угостила на празном „Пољуду“, а тереном је доминирао кукасти крст величине 10x10 метара. Терен је касније поливен неком хемикалијом како би трава пожутела и како се ништа не би приметило под дневним светлом. Иако је „Пољуд“ покривен са 84 камере, кривци још нису ухваћени.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Освит

19.06.2015 21:00

Не постоји довољно висока казна за перманентно нацистицко дивљање на хрватским стадионима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спортиста

19.06.2015 22:21

Забранити хрватима да се такмице у наредних 20 година у било ком спорту. А ти врањес потурицо ниси морао тетовазу да дирас него да не играс за такву репрезентацију

ОДГОВОРИТЕ