UEFA hoće da izbaci Hrvate!!!

„Vatrenima” će presesti kukasti krst sa „Poljuda”! UEFA nema dilemu treba li kazniti Hrvatsku zbog kukastog krsta na travi „Poljuda“ u meču sa Italijom. Pitanje je samo da li će je izbaciti iz kvalifikacija ili će joj oduzeti sve bodove, tvrdi izvor „Blica“ iz UEFA.

Fudbal 19.06.2015 | 22:45
UEFA hoće da izbaci Hrvate!!!

U isto vreme, selekciji BiH preti oduzimanje bodova i igranje mečeva bez publike zbog uvreda na račun Jevreja u meču sa Izraelom.

Zbog činjenice da im je ovo višestruko ponavljanje incidenata, Hrvati će se verovatno suočiti sa oštrom kaznom UEFA. Podsećanja radi, njihovi navijači su u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj izazvali tuču s redarima na Malti, a kasnije i u Mađarskoj.

Zatim su 2006. godine u Livornu, tokom prijateljskom meča sa Italijanima, na tribinama formirali kukasti krst i dizali desnu ruku simulirajući nacistički pozdrav, a sledeće godine napravili su slovo „U“ na „Koševu“ tokom meča protiv BiH.

Bilo je još incidenata, a poslednji je ocrtavanje svastike na terenu „Poljuda“ pre meča sa selekcijom Italije u kvalifikacijama za predstojeće Prvenstvo Evrope u Francuskoj.

- U UEFA su izgubili strpljenje za navijače Hrvatske, koji iz godine u godinu ponavljaju incidente i ističu nacističke simbole. Zbog toga će kazna biti rigorozna. Moguće je da budu isključeni iz kvalifikacija ili da im se oduzme toliko bodova da ostanu bez šanse da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo. Kada je u pitanju selekcija BiH, iako su incidenti na meču protiv Izraela prvi takav ispad, moguće je da to ne bude olakšavajuća okolnost. Rasizam i nacizam su najteži prekršaji pa je vrlo moguće da i selekcija BiH ostane bez određenog broja bodova - naglašava izvor „Blica“ iz UEFA.

Navijači BiH su na stadionu u Zenici gazili izraelsku zastavu i skandirali: „Jevreji, doviđenja“. Delegat je potvrdio da je bilo nedoličnog ponašanja publike, ubacivanja baklji i predmeta u teren, zbog čega je pokrenut disciplinski postupak.

Vranješa vređali zbog tetovaže

Osim vređanja Izraelaca, najvatreniji navijači BiH su istakli transparent protiv Ognjena Vranješa, koji je na ruci imao iscrtanu mapu Republike Srpske, ali ju je zbog pritisaka prepravio u sat. „Blic“ saznaje da je pred utakmicu selektor Mehmed Baždarević trpeo dosta pritisaka da pomenutog fudbalera ne stavi u tim, ali je on to odbio.

Najveći incidenti Hrvata

Svastika telima
(Italija - Hrvatska, Livorno 2006)
Sramotan performans Hrvati su izveli i u Livornu 2006, kada je njih 200 svojim telima napravilo svastiku na tribinama. Ta provokacija nije trajala dugo jer su italijanski policajci vrlo brzo reagovali.

Bananom na Balotelija
(Italija - Hrvatska, EP 2012)
Na meču protiv Italije na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, hrvatski navijači svih 90 minuta vređali su majmunskim urlicima Marija Balotelija. Na kraju, dok je izlazio sa terena, gađali su ga i bananom.
- Imala su sreće što je policija istog trenutka reagovala, inače, kunem se, dobili bi batine. Stvarno bi ih uništio - rekao je nedavno Baloteli.

Divljanje u Poznanju
(EP u Poljskoj, 2012)
Poznanj to ne pamti. Tokom celog dana hrvatski huligani divljali su po centru grada, spremajući se za meč sa Italijom na EP. Pritom su zapalili zastavu Evropske unije, a na kraju je izbila i tuča s policijom, a onda i s navijačima Leha.

Šimunićev ustaški poklič
(Hrvatska - Island, Zagreb 2014)
Dugo su reprezentativci Hrvatske čekali plasman na Mundijal u Brazilu, a onda je DžoŠimunić sve pokvario. Uzeo je mikrofon pod južnom tribinom Maksimira i poveo navijanje neprimerenim skandiranjem. Vikao je “za dom”, a navijači su odgovarali “spremni”. I tako nekoliko puta. U Brazil nije putovao zbog kazne, a to je značilo i kraj njegove reprezentativne karijere.

Prekid i tuča u Milanu
(Hrvatska - Italija, 2015)
Meč kvalifikacija za Prvenstvo Evrope prvo je zbog baklji prekinut na startu, da bi u 76. minutu sudija Bjorn Kujpers povukao igrače s terena. Tada su hrvatski navijači uz povike „Za dom spremni“ i „Ajmo ustaše“ zasuli teren bakljama i potukli se s policijom, zbog čega je meč prekinut na 15 minuta dok se praznila tribina s pristalicama gostuju.

Kukasti krst na „Poljudu”
(Hrvatska - Italija, Split 2015)
Zbog rasističkog ponašanja navijača na meču protiv Norveške, Hrvatska je prošle nedelje Italiju ugostila na praznom „Poljudu“, a terenom je dominirao kukasti krst veličine 10x10 metara. Teren je kasnije poliven nekom hemikalijom kako bi trava požutela i kako se ništa ne bi primetilo pod dnevnim svetlom. Iako je „Poljud“ pokriven sa 84 kamere, krivci još nisu uhvaćeni.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Osvit

19.06.2015 21:00

Ne postoji dovoljno visoka kazna za permanentno nacisticko divljanje na hrvatskim stadionima.

ODGOVORITE
Name

sportista

19.06.2015 22:21

Zabraniti hrvatima da se takmice u narednih 20 godina u bilo kom sportu. A ti vranjes poturico nisi morao tetovazu da diras nego da ne igras za takvu reprezentaciju

ODGOVORITE