Нова иницијатива важна "шаргарепа" за БиХ

Нова иницијатива Европске уније је важна "шаргарепа" за Босну и Херцеговину и шанса да земља крене напред - политички, економски и у њеним односима са Унијом чији део жели да постане, изјавио је за портал "Европски западни Балкан" словачки европарламентарац Едуард Кукан.

Босна и Херцеговина 18.06.2015 | 12:46
Нова иницијатива важна "шаргарепа" за БиХ

Европски званичник сматра да социо-економске компоненте те иницијативе треба да мотивишу доносиоце одлука да покрену неопходну реформску агенду.

"И даље се надам да политичари БиХ, такође, виде прилику да остваре конкретну корист за њихову земљу и њене грађане", навео је Кукан.

Истовремено, наглашава да се мора очекивати да надлежни органи у БиХ крену напред када су у питању остала важна питања, попут имплементације пресуде Европског суда "Сејдић-Финци" из 2009. године, која се односи на уклањање дискриминације припадника националних мањина из изборног процеса, пренела је Фена.

Европарламентарац каже да би желео да види оба процеса, нову иницијативу и имплементацију пресуде "Сејдић-Финци", покренуте у конструктивном маниру, са политичким лидерима који преузимају своју домаћу и међународну одговорност.

"Босна и Херцеговина мора да се покрене од политике засноване на етничким принципима, у којој политичари могу да користе ову агенду зарад политичке добити, ка политици створеној за бољи развој земље и њених грађана. Уверен сам да је то могуће", закључио је Кукан.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мики

18.06.2015 10:48

Иди у Федерацију..У РС нецес млатити сламу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

18.06.2015 11:10

Ваших ''шаргарепа'' нам је доста, набијте их себи у д...

ОДГОВОРИТЕ