Nova inicijativa važna "šargarepa" za BiH

Nova inicijativa Evropske unije je važna "šargarepa" za Bosnu i Hercegovinu i šansa da zemlja krene napred - politički, ekonomski i u njenim odnosima sa Unijom čiji deo želi da postane, izjavio je za portal "Evropski zapadni Balkan" slovački evroparlamentarac Eduard Kukan.

Bosna i Hercegovina 18.06.2015 | 12:46
Nova inicijativa važna "šargarepa" za BiH

Evropski zvaničnik smatra da socio-ekonomske komponente te inicijative treba da motivišu donosioce odluka da pokrenu neophodnu reformsku agendu.

"I dalje se nadam da političari BiH, takođe, vide priliku da ostvare konkretnu korist za njihovu zemlju i njene građane", naveo je Kukan.

Istovremeno, naglašava da se mora očekivati da nadležni organi u BiH krenu napred kada su u pitanju ostala važna pitanja, poput implementacije presude Evropskog suda "Sejdić-Finci" iz 2009. godine, koja se odnosi na uklanjanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa, prenela je Fena.

Evroparlamentarac kaže da bi želeo da vidi oba procesa, novu inicijativu i implementaciju presude "Sejdić-Finci", pokrenute u konstruktivnom maniru, sa političkim liderima koji preuzimaju svoju domaću i međunarodnu odgovornost.

"Bosna i Hercegovina mora da se pokrene od politike zasnovane na etničkim principima, u kojoj političari mogu da koriste ovu agendu zarad političke dobiti, ka politici stvorenoj za bolji razvoj zemlje i njenih građana. Uveren sam da je to moguće", zaključio je Kukan.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

miki

18.06.2015 10:48

Idi u Federaciju..U RS neces mlatiti slamu.

ODGOVORITE
Name

Miki

18.06.2015 11:10

Vaših ''šargarepa'' nam je dosta, nabijte ih sebi u d...

ODGOVORITE