Да ли ће ФК Борац дочекати 90. рођендан

Праву подршку Борац, по свему судећи, има само од навијача, док су они којима би то требала бити обавеза потпуно глуви на вапаје.

Република Српска 18.06.2015 | 11:30
Да ли ће ФК Борац дочекати 90. рођендан

Борац ви­ше не мо­же ова­ко! Ово твр­ди до­са­да­шњи пред­сјед­ник УО ФК Бо­рац Дра­шко Илић у опро­штај­ном го­во­ру, у ком је на­ја­вио из­бор­ну сјед­ни­цу Скуп­шти­не клу­ба 1. ју­ла, до ка­да ће би­ти по­зна­то у ком об­ли­ку, и да ли ће уоп­ште клуб на­ста­ви­ти так­ми­чен­је.

Ду­го­ви и ба­ха­то по­на­шан­је ра­ни­јих упра­ва уни­шти­ли су сим­бол Бан­јалу­ке, став­ља­ју­ћи му на те­рет оба­ве­зу од нај­ман­је 14 ми­ли­о­на ма­ра­ка. Иде­ја о прав­љен­ју "че­твр­тог Бор­ца" је већ ви­ђе­но оп­сје­нар­ство - ка­да но­ва упра­ва про­ми­је­ни име, очи­сти ду­го­ве а по­том за ври­је­ме ман­да­та на­пра­ви ми­ли­он­ски дуг.

- Про­тив Бор­ца се во­ди ви­ше суд­ских по­сту­па­ка за на­пла­ту по­тра­жи­ван­ја и сва­ка мар­ка ко­ја бу­де упла­ће­на на жи­ро-ра­чун већ је дав­но рас­по­ре­ђе­на – ка­жу Фак­то­ру у овом клу­бу. До­ви­јан­ја упра­ве да се пла­те ис­пла­ћу­ју пре­ко клу­ба Бо­рац 1926. ко­ји се так­ми­чи у оп­штин­ској ли­ги, представља по­слов­ну пре­ва­ру, кра­так дах до но­вог по­но­ра.

- У про­те­клих го­ди­ну да­на Бо­рац је жи­вио про­шлост, а не са­да­шњост и бу­дућ­ност, ка­ко би тре­ба­ло да бу­де - каже Дра­шко Илић.

Твр­ди да је за 14 мје­се­ци, ко­ли­ко је био на че­лу Упра­ве, клуб вра­тио 656 хил­ја­да ма­ра­ка ду­га. Али ће, ако до 15. ју­ла не бу­де ис­пла­ће­но још 150 тај труд би­ти уза­лу­дан. И пи­тан­је је да ли ће клуб уоп­ште би­ти жри­је­бан за наред­ну се­зо­ну Пре­ми­јер ли­ге.

Нео­про­сти­вом на­зи­ва од­лу­ку ра­ни­је упра­ве да се град­ски ста­ди­он пре­да на управ­љан­је Бор­цу, јер се ти­ме клуп­ска ка­са оп­те­ре­ти са 600 хил­ја­да ма­ра­ка оба­ве­за.

То су ра­ди­ле ра­ни­је упра­ве, а ова је пла­ни­ра­ла, ма­да се чи­ни да је план про­пао, да ФК Бо­рац пре­ста­је да ра­ди у сте­чај­ном по­ступ­ку а да се дал­је про­мо­ви­ше ФК Кру­па, на чи­јем су че­лу бра­ћа Илић, Дра­го­мир и Дра­шко.

Из­ме­ђу оста­лог, у Или­ће­вом пла­ну спа­са­ван­ја пи­ше да клуб, у скла­ду са за­ко­ном, до­но­си Од­лу­ку о покретању сте­чај­ног по­ступ­ка код При­вред­ног су­да у Бан­јалу­ци, а у исто ври­је­ме ФК Кру­па из Бан­ја­лу­ке, ко­ји игра у Пр­вој ли­ги Републике Српске, под­но­си за­хтјев Основ­ном су­ду у Бан­јалу­ци за про­мје­ну на­зи­ва у ФК Борац-БЛ из Бан­ја­лу­ке.

Град Бан­ја­лу­ка пре­но­си пра­ва ко­ри­шћен­ја Град­ског ста­ди­о­на на но­во­и­ме­но­ва­ни клуб ФК Бо­рац-БЛ. На­кон Преведеног сте­чај­ног по­ступ­ка, клуб се рје­ша­ва свих ду­го­ван­ја и кре­ће са ра­дом без ика­квих по­тра­жи­ван­ја.
Пре­ма фуд­бал­ским пра­ви­ли­ма, он се тре­ба так­ми­чи­ти у нај­ни­жем ран­гу - 4. ли­ги.

Да би се то из­бје­гло, клуб из­в­ша­ва фу­зи­ју са но­во­и­ме­но­ва­ним ФК Бо­рац-БЛ и игра у Пр­вој ли­ги Српске. На овај на­чин на­став­ља кон­ти­ну­и­тет посто­јан­ја, са прав­ним на­сљед­ством у об­ли­ку у ко­јем је и био при­је по­кре­тан­ја сте­чај­ног по­ступ­ка.


Про­тив ова­квог пла­на из­ри­чи­то су ста­ли из Клу­ба ве­те­ра­на и при­ја­тел­ја ФК Бо­рац. На­во­де да су по­кре­тан­је сте­ча­ја, тра­жен­је спа­са са не­ким дру­гим, тај­ку­ни­зо­ва­ним клу­бом, мјер­кан­је Град­ског ста­ди­о­на као шан­се за иинвестиције по­слов­них љу­ди оку­пље­них око ман­јих, али ор­га­ни­зо­ва­ни­јих и фи­нан­сиј­ски ефи­ка­сни­јих клу­бо­ва - сурогат рје­шен­ја.

За њих сте­чај не зна­чи са­мо ње­го­во га­шен­је, не­го и пре­кид успје­шне исто­ри­је клу­ба. Сва им­про­ви­за­ци­ја, ка­жу, од­ра­зи­ће се на емо­ци­је и раз­ви­јен осје­ћај при­па­дан­ја ФК Бор­ца Гра­ду и гра­ђа­ни­ма!

Извор: Фактор магазин

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Навијач еx

18.06.2015 09:47

Много је то година, ни Тито чак није дочекао те године, а био надомак..

ОДГОВОРИТЕ
Name

тужно

18.06.2015 10:08

Ово је катастрофа шта су одрадили од симбола спорта РС. Па ако се овако односимо према симболима знамо ли уопште куда идемо и шта желимо... Јадно. Борац није мјесто за политичка надмудривању клубу под хитно мора да се помогне

ОДГОВОРИТЕ
Name

математика

18.06.2015 10:18

Сва привреда БЛ угашена сад и борац логичан слијед.Дуго сте се и одржали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

градишка

18.06.2015 10:19

Неко треба да одговара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

18.06.2015 10:50

Много добра комбинација да се стадион и клуб дају тајкуну у руке. Пошто је све распродато, сад су на реду стадиони. Е мој србски народе, баш си глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

18.06.2015 11:03

А гдје су силни милиони опрани преко Борца!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јусуф

18.06.2015 13:15

Па имал ишта код нас да је добро осим на буџету (али не мислим образовање, полиција) нехљебари, па и спорт ће те с......

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

18.06.2015 14:19

Драги пријатељи и симпатизери Борца, па унистен је Цајавец, Јелсинград, Мљекара, Инцел итд, па ста им знаци Борац

ОДГОВОРИТЕ