Доброчинство је довело до банкрота

Ли Ли Јуан је бивша милионерка коју је њено доброчинство буквално довело до банкрота.

Свијет 18.06.2015 | 07:58
Доброчинство је довело до банкрота

Ријеч је о 47-годишњој жени из сјеверне кинеске провинције Хебеи која је усвојила чак 72 дјеце током посљедњих 19 година. Цијело богатство је потрошила управо на њих, а с временом је упала и у дугове, пише Схангхаиист.

Ли се обогатила током осамдесетих година када је зарадила огроман новац у текстилној индустрији, а сву зараду је уложила у један рудник. Већ тада је почела да брине о болесној и онеспособљеној дјеци коју су напустили родитељи. Касније је почела да усваја и дјецу очева који су погинули у рударским несрећама. Своје изворе прихода обилато је користила за издржавање ове дјеце и није штедјела.

Како су године пролазиле, она је усвајала све више дјеце, и није имала неких посебних проблема. Међутим, 2008. године њен рудник је затворен и она је остала без главног извора прихода. Ипак, и даље је наставила да се брине о усвојеној дјеци тако што је почела да распродаје своју имовину.

Међутим, да несрећа никад не долази сама свједочи и то да је Ли дијагностикован карцином прије четири године. Након само седам дана лијечења и терапије, она је одлучила да је новац потребнији дјеци него за њено лијечење.

Међутим, новца је брзо нестало јер је њен "дом за усвајање" имао све више трошкова. Упркос донацијама од пријатеља, рођака и добротворних организација, она и даље није могла да скупи довољно за сву дјецу. На крају је њен дуг растао из мјесеца у мјесец и данас има око два милиона јуана дуга.

Неколико људи се понудило да усвоји неке од њених сирочића, међутим то није било законски изводиво. Ли никад није званично регистровала свој дом за усвајање тако да се она и даље води као приватна, грађанска организација. Највећи проблем је што их она више не може законски дати на усвајање, а више се не може ни бринути о њима.

Оно што је занимљиво јесте да је Ли усвојила чак 72 дјеце, али има прилично затегнут однос са својим биолошким сином Сјао Веном. И док она тврди да ју је њен син инспирисао да усвоји ову дјецу, он данас више не жели да има било шта с њима. Он каже да га је највише увриједило то што његова мајка није била уз њега када је 2004. године повриједио кичму, већ се бринула за усвојену дјецу.

Након операције Сјао је пао у депресију и одбијао је да посјети мајку. Након успјешног лијечења он данас живи с баком.

Све ово што јој се десило довољно је да сломи било чији дух, али не и дух Ли Ли Јуан. Она и даље наставља да се брине о усвојеној дјеци, ослањајући се на помоћ и донације добрих људи.

Ли није једина кинеска доброчинитељка. Недавно је објављена и прича о Конг Жениан, Кинескињи која је у протеклих 40 година усвојила десетине физички и ментално онеспособљене дјеце.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мостар

18.06.2015 07:00

Иста судба очекује и наше политичаре јер се превише брину о народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјеца су вазна

18.06.2015 07:02

Али нису све. Ја их немам. Највеце понизење сам дозивјела од родјака у Зеници који мије 1999. рекао да има дјецу и да је у Амрији ФБИХ'цивија'. Те гдје су мени дјеца. Моју дјецу је однијела брига за и његову баку и дједа.Нисам стигла са својим зивотом од брига за друге. Неки дан на wеб цитам листу дузника за воду. 'Цивија' није платио воду 25 година па су га иако је у Армији дали на wеб не би ли платио.Да, ја не говорим с њим од таде нити цу икад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово мало српске дусе

18.06.2015 07:10

Слало је новац и Цивијином оцу до дана кад сам добила отказ јер нисам висе могла подуцавати муслиманску дјецу. Отац му је скапавао од глади. Рекли су ми да висе не долазим. Мозда цу прихватити неције дјете да га сколујем али сигурно не из Босне.

ОДГОВОРИТЕ