Dobročinstvo je dovelo do bankrota

Li Li Juan je bivša milionerka koju je njeno dobročinstvo bukvalno dovelo do bankrota.

Svijet 18.06.2015 | 07:58
Dobročinstvo je dovelo do bankrota

Riječ je o 47-godišnjoj ženi iz sjeverne kineske provincije Hebei koja je usvojila čak 72 djece tokom posljednjih 19 godina. Cijelo bogatstvo je potrošila upravo na njih, a s vremenom je upala i u dugove, piše Shanghaiist.

Li se obogatila tokom osamdesetih godina kada je zaradila ogroman novac u tekstilnoj industriji, a svu zaradu je uložila u jedan rudnik. Već tada je počela da brine o bolesnoj i onesposobljenoj djeci koju su napustili roditelji. Kasnije je počela da usvaja i djecu očeva koji su poginuli u rudarskim nesrećama. Svoje izvore prihoda obilato je koristila za izdržavanje ove djece i nije štedjela.

Kako su godine prolazile, ona je usvajala sve više djece, i nije imala nekih posebnih problema. Međutim, 2008. godine njen rudnik je zatvoren i ona je ostala bez glavnog izvora prihoda. Ipak, i dalje je nastavila da se brine o usvojenoj djeci tako što je počela da rasprodaje svoju imovinu.

Međutim, da nesreća nikad ne dolazi sama svjedoči i to da je Li dijagnostikovan karcinom prije četiri godine. Nakon samo sedam dana liječenja i terapije, ona je odlučila da je novac potrebniji djeci nego za njeno liječenje.

Međutim, novca je brzo nestalo jer je njen "dom za usvajanje" imao sve više troškova. Uprkos donacijama od prijatelja, rođaka i dobrotvornih organizacija, ona i dalje nije mogla da skupi dovoljno za svu djecu. Na kraju je njen dug rastao iz mjeseca u mjesec i danas ima oko dva miliona juana duga.

Nekoliko ljudi se ponudilo da usvoji neke od njenih siročića, međutim to nije bilo zakonski izvodivo. Li nikad nije zvanično registrovala svoj dom za usvajanje tako da se ona i dalje vodi kao privatna, građanska organizacija. Najveći problem je što ih ona više ne može zakonski dati na usvajanje, a više se ne može ni brinuti o njima.

Ono što je zanimljivo jeste da je Li usvojila čak 72 djece, ali ima prilično zategnut odnos sa svojim biološkim sinom Sjao Venom. I dok ona tvrdi da ju je njen sin inspirisao da usvoji ovu djecu, on danas više ne želi da ima bilo šta s njima. On kaže da ga je najviše uvrijedilo to što njegova majka nije bila uz njega kada je 2004. godine povrijedio kičmu, već se brinula za usvojenu djecu.

Nakon operacije Sjao je pao u depresiju i odbijao je da posjeti majku. Nakon uspješnog liječenja on danas živi s bakom.

Sve ovo što joj se desilo dovoljno je da slomi bilo čiji duh, ali ne i duh Li Li Juan. Ona i dalje nastavlja da se brine o usvojenoj djeci, oslanjajući se na pomoć i donacije dobrih ljudi.

Li nije jedina kineska dobročiniteljka. Nedavno je objavljena i priča o Kong Ženian, Kineskinji koja je u proteklih 40 godina usvojila desetine fizički i mentalno onesposobljene djece.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mostar

18.06.2015 07:00

Ista sudba očekuje i naše političare jer se previše brinu o narodu.

ODGOVORITE
Name

Djeca su vazna

18.06.2015 07:02

Ali nisu sve. Ja ih nemam. Najvece ponizenje sam dozivjela od rodjaka u Zenici koji mije 1999. rekao da ima djecu i da je u Amriji FBIH'civija'. Te gdje su meni djeca. Moju djecu je odnijela briga za i njegovu baku i djeda.Nisam stigla sa svojim zivotom od briga za druge. Neki dan na web citam listu duznika za vodu. 'Civija' nije platio vodu 25 godina pa su ga iako je u Armiji dali na web ne bi li platio.Da, ja ne govorim s njim od tade niti cu ikad.

ODGOVORITE
Name

ovo malo srpske duse

18.06.2015 07:10

Slalo je novac i Civijinom ocu do dana kad sam dobila otkaz jer nisam vise mogla poducavati muslimansku djecu. Otac mu je skapavao od gladi. Rekli su mi da vise ne dolazim. Mozda cu prihvatiti necije djete da ga skolujem ali sigurno ne iz Bosne.

ODGOVORITE