Да ли ће оживјети бијељинска Шећерана?

Управа бијељинске Шећеране израдила је план ревитализације ове фабрике, а који подразумијева да средства за покретање производње обезбиједи Влада РС, која је и већински власник, и то путем кредитне линије Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС.

Република Српска 18.06.2015 | 07:50
Да ли ће оживјети бијељинска Шећерана?

Наиме, Управа се на овај корак одлучила послије доста времена проведеног у тражењу и преговорима с потенцијалним стратешким партнерима, од којих није било задовољавајуће понуде, па сматрају да је овај приједлог одлична шанса за покретање производње сљедеће године, запошљавање око 600 сталних и сезонских радника, те укупно и до 10.000 радника у цијелом ланцу.

Оно што их посебно охрабрује је, како тврде, начелна подршка ресорног министра Стеве Мирјанића, који се упознао с планом и дао налог Управи да га усвоји на органима управљања. Управо је за понедјељак, 22. јуна, заказана сједница Скупштине акционара овог предузећа, на којој се очекује усвајање овог плана оживљавања Шећеране, а који би након тога могао бити прослијеђен Влади РС на разматрање.

Мехо Фафулић, вршилац дужности директора Шећеране, рекао је да би овај програм, уколико буде усвојен и имплементиран, омогућио ревитализацију фабрике.

"Већ је прошао Надзорни одбор фабрике и Министарство пољопривреде РС, дато је зелено свјетло да иде на Скупштину акционара. Видјећемо шта ће рећи већински акционари који ће одлучивати о томе", казао је Фафулић.
Истиче да план даје прилику да фабрика 2016. године обави кампању прераде шећерне репе, те предвиђа одређена финансијска улагања која треба да се обезбиједе од стране ИРБ РС и евентуално Владе РС.

"Програмом је предвиђено да Влада РС као већински власник финансира припрему фабрике за кампању 2016. године, јер је за ову годину немогуће било шта урадити, али за сљедећу су сасвим реалне шансе уколико се обезбиједе средства", рекао је Фафулић и додао да Влада РС није још расправљала о овом приједлогу. Он сматра да је план доста реално урађен и обухвата услове који могу резултирати у крајњем случају производњом која ће се одржати 2016. године.

"У том случају бисмо запослили 300-350 сталних радника, око 300 сезонских радника и бар пет до шест хиљада домаћинстава која ће радити на производњи шећерне репе. Дакле, у овој несташици посла пружа се добра прилика да се у ланцу запосли неких десетак хиљада људи", рекао је Фафулић.

За испуњене овог плана каже да би требало обезбиједити неких 10-12 милиона марака за припрему фабрике, и уколико би Влада ишла до краја, требало би инвестирати око 43 милиона КМ за спровођење кампање прераде шећерне репе.

Уколико би прерада и приходи ишли по плану, у Управи су израчунали да би само у првој години били у плусу око 12 милиона марака.

"Ово је приједлог да се фабрика оживи, јер фабрика треба да ради и најбоље ако је могуће, а ако се појави НН фирма или човјек који дају реалне паре, нека је купи и приватизује. Нико није против тога. Али овако, по мени, не иде", казао је Фафулић. Навео је и да је одлука о одбијању понуде Пољопривредне задруге "Јанковци" из Хрватске, која је била најозбиљнији партнер за преузимање Шећеране, донесена послије низа разговора и доброг одмјеравања, те да је исправна.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС данас су рекли да су с менаџментом ове фабрике предузели низ активности ради покушаја стварања услова за оживљавање призводње и наставак процеса рада. Поред тога, навели су и да је Влада РС недавно усвојила закључак којим је од органа управљања у Шећерани затражено да предузму све мјере на изналажењу могућих рјешења по питању будућег статуса Фабрике шећера.

"У оквиру реализације овог закључка, Управа фабрике је сачинила Оперативни план пословања за 2015/2016. годину, који је прихватио привремени Надзорни одбор, а о коме ће коначну одлуку донијети Скупштина акционара овог привредног друштва", рекли су из Министарства.

Подсјећамо да је РС постала власник Шећеране након што је због прања новца правоснажно осуђен њен претходни власник Зоран Ћопић и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Шећеране, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Иначе, производња у Шећерани обустављена је прије неколико година.

Извор: Независне новине

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

СНАГА НАРОДА

18.06.2015 05:59

Како Влада (држава) већински власник. Зар није дарко Шарић преко Ћопића ? Шта је сад ово. Не би ме чудило да је Шарић сувласник са Владом (Државом) пошто су га они и довели и здушно, и дан данас, подржавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

18.06.2015 08:31

Сариц им специјални консултант И савјетник!!!

Name

СРБИН 97

18.06.2015 06:23

Само ће још више да пропада уколико је садашња Влада Р.Српске буде оживљавала, млад сам, рођен сам послије рата, али схватам да овако више не може. Издржаћемо и ово, опстаћемо и остаћемо ту гјде јесмо борећи се за боље сутра, јер за нашу судбину српску можемо и морамо бити само одговорни МИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе помози

18.06.2015 06:42

Следеце године су избори, па це отварати сецерану пред изборе исто као и 2010. Краљеви, знају само да направе пројекат како добити изборе и народу бацати прасину у оци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунпадзија

18.06.2015 06:43

Ма није то за великог Бају сица је 12 милиона, добити боље гдје мазнут 2-3 милиона без икаквог рада. Дај бозе да поцне да Ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

18.06.2015 06:56

Кустурица је пуно вазнији па њему треба дати паре, а производња то је споредно за ову власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

18.06.2015 07:17

Никад ми није било јасно да предратни гигант спадне на тако ниске гране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озивјеце

18.06.2015 07:23

Ако се увезу са Бингом, Бинго је гигант и гура бх производе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

18.06.2015 07:52

Ако Бог да пропасце и Бинго, као сто је пропала и БиХ.

Name

боско буха

18.06.2015 08:03

Ееее гиганта ... Гура, гура, јаста ради.

Name

ех

18.06.2015 08:55

Зато и пропада бекане.

Name

Радник шећеране али бивши

18.06.2015 08:42

Ако Мехо Фафулић и Раде Ракић покрену шећерану, ја ћу отићи на Марс ито пјешице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кркан

18.06.2015 09:28

Јесу ли обојица у неким странкама?

Name

Колоне

18.06.2015 09:12

Мени никада није било јасно како је шећерана радила и прије рата.Три мјесеца кампање, за та три мјесеца се производи шећер, а девет траје ремонт. Плате су у то доба биле и више него добре. Од портира до "кадрова".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.бијељина

18.06.2015 09:21

Бинго мозе И пропасти али БИХ неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

18.06.2015 11:03

БиХ је већ одавно пропала. Пробуди се из зимског сна. Половина јуна је, вријеме ти је да се пробудиш.

Name

политили

18.06.2015 09:47

Овдје сте одмах полетили да отмете од јадног Цопица,сто је купио парама које је донио из бијелог свијета.Немој да ме погресно протумаците,по мени је хиљаду пута мањи криминалац Цопиц о ових насиих лопова који су у власти,а Бога покрадосе.Њима ниста не одузимате а они покрадосе свој властити народ.Цопица под хитно вратити и сецерана це радит и све це бити одлицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

18.06.2015 10:11

Замолите Николу Шпирића да покрене шећерану он се најбоље разумије у шећер!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кркан

18.06.2015 11:00

Јок никако нису у странкама. У згради Мехе Фафулића годинама било сједиште СНСД-а. Хајде погоди у којој је странци. Друго питање, одакле му паре за зграду у центру Бијељине. Вјероватно му је бабо зарадио на виолини свирајући по лозничким кафанама. А и онај мали кепец из Модриче је црвен да не може бити црвенији. Сви који су некада радили у шећерани знају да су Фафулић и Ракић били трећа лига технолога. И тако док се они играју покретања фабрике Мићо Мићић направи на муљним пољима фабрике главни сеператор бијељенске канализације. И тако сад сва бијељенска г***а завршавају у Обарској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Политили

18.06.2015 12:35

Управо тако, донио бијеле паре из бијелог свијета од бијелог праха..., има ли још шта бијело..??

ОДГОВОРИТЕ