Da li će oživjeti bijeljinska Šećerana?

Uprava bijeljinske Šećerane izradila je plan revitalizacije ove fabrike, a koji podrazumijeva da sredstva za pokretanje proizvodnje obezbijedi Vlada RS, koja je i većinski vlasnik, i to putem kreditne linije Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Republika Srpska 18.06.2015 | 07:50
Da li će oživjeti bijeljinska Šećerana?

Naime, Uprava se na ovaj korak odlučila poslije dosta vremena provedenog u traženju i pregovorima s potencijalnim strateškim partnerima, od kojih nije bilo zadovoljavajuće ponude, pa smatraju da je ovaj prijedlog odlična šansa za pokretanje proizvodnje sljedeće godine, zapošljavanje oko 600 stalnih i sezonskih radnika, te ukupno i do 10.000 radnika u cijelom lancu.

Ono što ih posebno ohrabruje je, kako tvrde, načelna podrška resornog ministra Steve Mirjanića, koji se upoznao s planom i dao nalog Upravi da ga usvoji na organima upravljanja. Upravo je za ponedjeljak, 22. juna, zakazana sjednica Skupštine akcionara ovog preduzeća, na kojoj se očekuje usvajanje ovog plana oživljavanja Šećerane, a koji bi nakon toga mogao biti proslijeđen Vladi RS na razmatranje.

Meho Fafulić, vršilac dužnosti direktora Šećerane, rekao je da bi ovaj program, ukoliko bude usvojen i implementiran, omogućio revitalizaciju fabrike.

"Već je prošao Nadzorni odbor fabrike i Ministarstvo poljoprivrede RS, dato je zeleno svjetlo da ide na Skupštinu akcionara. Vidjećemo šta će reći većinski akcionari koji će odlučivati o tome", kazao je Fafulić.
Ističe da plan daje priliku da fabrika 2016. godine obavi kampanju prerade šećerne repe, te predviđa određena finansijska ulaganja koja treba da se obezbijede od strane IRB RS i eventualno Vlade RS.

"Programom je predviđeno da Vlada RS kao većinski vlasnik finansira pripremu fabrike za kampanju 2016. godine, jer je za ovu godinu nemoguće bilo šta uraditi, ali za sljedeću su sasvim realne šanse ukoliko se obezbijede sredstva", rekao je Fafulić i dodao da Vlada RS nije još raspravljala o ovom prijedlogu. On smatra da je plan dosta realno urađen i obuhvata uslove koji mogu rezultirati u krajnjem slučaju proizvodnjom koja će se održati 2016. godine.

"U tom slučaju bismo zaposlili 300-350 stalnih radnika, oko 300 sezonskih radnika i bar pet do šest hiljada domaćinstava koja će raditi na proizvodnji šećerne repe. Dakle, u ovoj nestašici posla pruža se dobra prilika da se u lancu zaposli nekih desetak hiljada ljudi", rekao je Fafulić.

Za ispunjene ovog plana kaže da bi trebalo obezbijediti nekih 10-12 miliona maraka za pripremu fabrike, i ukoliko bi Vlada išla do kraja, trebalo bi investirati oko 43 miliona KM za sprovođenje kampanje prerade šećerne repe.

Ukoliko bi prerada i prihodi išli po planu, u Upravi su izračunali da bi samo u prvoj godini bili u plusu oko 12 miliona maraka.

"Ovo je prijedlog da se fabrika oživi, jer fabrika treba da radi i najbolje ako je moguće, a ako se pojavi NN firma ili čovjek koji daju realne pare, neka je kupi i privatizuje. Niko nije protiv toga. Ali ovako, po meni, ne ide", kazao je Fafulić. Naveo je i da je odluka o odbijanju ponude Poljoprivredne zadruge "Jankovci" iz Hrvatske, koja je bila najozbiljniji partner za preuzimanje Šećerane, donesena poslije niza razgovora i dobrog odmjeravanja, te da je ispravna.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS danas su rekli da su s menadžmentom ove fabrike preduzeli niz aktivnosti radi pokušaja stvaranja uslova za oživljavanje prizvodnje i nastavak procesa rada. Pored toga, naveli su i da je Vlada RS nedavno usvojila zaključak kojim je od organa upravljanja u Šećerani zatraženo da preduzmu sve mjere na iznalaženju mogućih rješenja po pitanju budućeg statusa Fabrike šećera.

"U okviru realizacije ovog zaključka, Uprava fabrike je sačinila Operativni plan poslovanja za 2015/2016. godinu, koji je prihvatio privremeni Nadzorni odbor, a o kome će konačnu odluku donijeti Skupština akcionara ovog privrednog društva", rekli su iz Ministarstva.

Podsjećamo da je RS postala vlasnik Šećerane nakon što je zbog pranja novca pravosnažno osuđen njen prethodni vlasnik Zoran Ćopić i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Šećerane, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Inače, proizvodnja u Šećerani obustavljena je prije nekoliko godina.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

SNAGA NARODA

18.06.2015 05:59

Kako Vlada (država) većinski vlasnik. Zar nije darko Šarić preko Ćopića ? Šta je sad ovo. Ne bi me čudilo da je Šarić suvlasnik sa Vladom (Državom) pošto su ga oni i doveli i zdušno, i dan danas, podržavaju.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

18.06.2015 08:31

Saric im specijalni konsultant I savjetnik!!!

Name

SRBIN 97

18.06.2015 06:23

Samo će još više da propada ukoliko je sadašnja Vlada R.Srpske bude oživljavala, mlad sam, rođen sam poslije rata, ali shvatam da ovako više ne može. Izdržaćemo i ovo, opstaćemo i ostaćemo tu gjde jesmo boreći se za bolje sutra, jer za našu sudbinu srpsku možemo i moramo biti samo odgovorni MI!

ODGOVORITE
Name

Boze pomozi

18.06.2015 06:42

Sledece godine su izbori, pa ce otvarati seceranu pred izbore isto kao i 2010. Kraljevi, znaju samo da naprave projekat kako dobiti izbore i narodu bacati prasinu u oci!

ODGOVORITE
Name

punpadzija

18.06.2015 06:43

Ma nije to za velikog Baju sica je 12 miliona, dobiti bolje gdje maznut 2-3 miliona bez ikakvog rada. Daj boze da pocne da Radi.

ODGOVORITE
Name

vuper

18.06.2015 06:56

Kusturica je puno vazniji pa njemu treba dati pare, a proizvodnja to je sporedno za ovu vlast.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

18.06.2015 07:17

Nikad mi nije bilo jasno da predratni gigant spadne na tako niske grane.

ODGOVORITE
Name

ozivjece

18.06.2015 07:23

Ako se uvezu sa Bingom, Bingo je gigant i gura bh proizvode.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

18.06.2015 07:52

Ako Bog da propasce i Bingo, kao sto je propala i BiH.

Name

bosko buha

18.06.2015 08:03

Eeee giganta ... Gura, gura, jasta radi.

Name

eh

18.06.2015 08:55

Zato i propada bekane.

Name

Radnik šećerane ali bivši

18.06.2015 08:42

Ako Meho Fafulić i Rade Rakić pokrenu šećeranu, ja ću otići na Mars ito pješice.

ODGOVORITE
Name

krkan

18.06.2015 09:28

Jesu li obojica u nekim strankama?

Name

Kolone

18.06.2015 09:12

Meni nikada nije bilo jasno kako je šećerana radila i prije rata.Tri mjeseca kampanje, za ta tri mjeseca se proizvodi šećer, a devet traje remont. Plate su u to doba bile i više nego dobre. Od portira do "kadrova".

ODGOVORITE
Name

Re.bijeljina

18.06.2015 09:21

Bingo moze I propasti ali BIH nece.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

18.06.2015 11:03

BiH je već odavno propala. Probudi se iz zimskog sna. Polovina juna je, vrijeme ti je da se probudiš.

Name

politili

18.06.2015 09:47

Ovdje ste odmah poletili da otmete od jadnog Copica,sto je kupio parama koje je donio iz bijelog svijeta.Nemoj da me pogresno protumacite,po meni je hiljadu puta manji kriminalac Copic o ovih nasiih lopova koji su u vlasti,a Boga pokradose.Njima nista ne oduzimate a oni pokradose svoj vlastiti narod.Copica pod hitno vratiti i secerana ce radit i sve ce biti odlicno.

ODGOVORITE
Name

Brod

18.06.2015 10:11

Zamolite Nikolu Špirića da pokrene šećeranu on se najbolje razumije u šećer!?

ODGOVORITE
Name

Re krkan

18.06.2015 11:00

Jok nikako nisu u strankama. U zgradi Mehe Fafulića godinama bilo sjedište SNSD-a. Hajde pogodi u kojoj je stranci. Drugo pitanje, odakle mu pare za zgradu u centru Bijeljine. Vjerovatno mu je babo zaradio na violini svirajući po lozničkim kafanama. A i onaj mali kepec iz Modriče je crven da ne može biti crveniji. Svi koji su nekada radili u šećerani znaju da su Fafulić i Rakić bili treća liga tehnologa. I tako dok se oni igraju pokretanja fabrike Mićo Mićić napravi na muljnim poljima fabrike glavni seperator bijeljenske kanalizacije. I tako sad sva bijeljenska g***a završavaju u Obarskoj.

ODGOVORITE
Name

RE Politili

18.06.2015 12:35

Upravo tako, donio bijele pare iz bijelog svijeta od bijelog praha..., ima li još šta bijelo..??

ODGOVORITE