Кремљ: Русија не жели у трку у наоружању

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков поручио је да Москва не намерава да учествује у трци за наоружавање, јер би то ослабило економију државе, али да ће реаговати на могуће претње.

Свијет 17.06.2015 | 21:45
Кремљ: Русија не жели у трку у наоружању

"Русија не улази у трку наоружања. Русија покушава да неким средствима одреагује на могуће претње, али не више од тога. У трку наоружањем ми не улазимо, ми смо против ње, јер ће то, наравно, ослабити наше могућности у економији", рекао је Ушаков, преносе РИА Новости.

"Ми смо принципијелно против тога, председник се јасно изјаснио о томе", додао је Ушаков, наводи Тањуг.

Агенција Интерфакс напомиње да је Русија принуђена да се бави планским нуклеарним наоружањем у интересу безбедности и због застарелости нуклеарног потенцијала.

Путин је јуче изјавио да ће ојачати нуклеарни арсенал земље са око 40 нових интерконтиненталних ракета до краја године које ће бити способне да пруже отпор "најсавременијем америчком систему противваздушне одбране".

На његову изјаву је одмах реаговао генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је оценио ту најаву "опасном, неоправданом и узнемирујућом". Државни секретар САД Џон Кери изразио је забринутост због Путинове најаве.

Раније данас, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да није Русија та која се приближава нечијим границама, већ да је то војна инфраструктура НАТО-а која се приближава границама Русије.

Песков додаје да све то приморава Русију да предузме мере да заштити своје интересе и безбедност.

"Наравно да то подиже забринутост Русије и како је председник објаснио, све ово, наравно, присиљава Русију да предузме мере... зато речи руског председника указују на то да не постоје било какве акције које би могле или би требало да подигну било чију забринутост", поручио је Песков.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лоли

17.06.2015 19:59

Свако нормалан види цему коњокрадице тезе. Хоце да освоје све И да управљају свијетом. Хоце богатства Русије И зато су све ово уцинили како би досли на границу са Русијом.Сада це нека сиротиња у њихово име ратовати,а они це сједити куци И гледати директан пренос. И свака будала це навијати за коњокрадице са далекогг Запада ! Фууујј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

18.06.2015 04:59

Не бринем ја да ће неко напаст Русију,за тако несто треба имати јаку петљу није то Србија .А ако би се и насла нека будала онда би то био за многе крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорану

18.06.2015 15:55

Назалост,надје се увек нека будала.