Kremlj: Rusija ne želi u trku u naoružanju

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov poručio je da Moskva ne namerava da učestvuje u trci za naoružavanje, jer bi to oslabilo ekonomiju države, ali da će reagovati na moguće pretnje.

Svijet 17.06.2015 | 21:45
Kremlj: Rusija ne želi u trku u naoružanju

"Rusija ne ulazi u trku naoružanja. Rusija pokušava da nekim sredstvima odreaguje na moguće pretnje, ali ne više od toga. U trku naoružanjem mi ne ulazimo, mi smo protiv nje, jer će to, naravno, oslabiti naše mogućnosti u ekonomiji", rekao je Ušakov, prenose RIA Novosti.

"Mi smo principijelno protiv toga, predsednik se jasno izjasnio o tome", dodao je Ušakov, navodi Tanjug.

Agencija Interfaks napominje da je Rusija prinuđena da se bavi planskim nuklearnim naoružanjem u interesu bezbednosti i zbog zastarelosti nuklearnog potencijala.

Putin je juče izjavio da će ojačati nuklearni arsenal zemlje sa oko 40 novih interkontinentalnih raketa do kraja godine koje će biti sposobne da pruže otpor "najsavremenijem američkom sistemu protivvazdušne odbrane".

Na njegovu izjavu je odmah reagovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je ocenio tu najavu "opasnom, neopravdanom i uznemirujućom". Državni sekretar SAD Džon Keri izrazio je zabrinutost zbog Putinove najave.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije Rusija ta koja se približava nečijim granicama, već da je to vojna infrastruktura NATO-a koja se približava granicama Rusije.

Peskov dodaje da sve to primorava Rusiju da preduzme mere da zaštiti svoje interese i bezbednost.

"Naravno da to podiže zabrinutost Rusije i kako je predsednik objasnio, sve ovo, naravno, prisiljava Rusiju da preduzme mere... zato reči ruskog predsednika ukazuju na to da ne postoje bilo kakve akcije koje bi mogle ili bi trebalo da podignu bilo čiju zabrinutost", poručio je Peskov.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

loli

17.06.2015 19:59

Svako normalan vidi cemu konjokradice teze. Hoce da osvoje sve I da upravljaju svijetom. Hoce bogatstva Rusije I zato su sve ovo ucinili kako bi dosli na granicu sa Rusijom.Sada ce neka sirotinja u njihovo ime ratovati,a oni ce sjediti kuci I gledati direktan prenos. I svaka budala ce navijati za konjokradice sa dalekogg Zapada ! Fuuujj

ODGOVORITE
Name

Zoran

18.06.2015 04:59

Ne brinem ja da će neko napast Rusiju,za tako nesto treba imati jaku petlju nije to Srbija .A ako bi se i nasla neka budala onda bi to bio za mnoge kraj.

ODGOVORITE
Name

Zoranu

18.06.2015 15:55

Nazalost,nadje se uvek neka budala.