СП - ''Орлићи'' у финалу! А знате ли одакле је и како све почело...?

Макса у 96. минуту и кренули су од Ирске, преко Мађарске на крај света! Срећа је била уз Пауновићеве Орлиће на почетку, а онда су показали да су је заслужили.

Фудбал 18.06.2015 | 22:30
СП - ''Орлићи'' у финалу! А знате ли одакле је и како све почело...?

Срећа прати храбре, али они је углавном заслуже. Српски Орлићи су на Мундијалиту исписали једну од најлепших страница нашег репрезентативног фудбала, а ако победе Бразил, дефинитивно ће остварити и највећи успех.

На путу им стоји још само Бразил. Прошли су сито и решето на том путу, неколико пута били на ивици да поклекну, али су увек успевали да се издигну и победе. Пут до Новог Зеланда и Мундијалита је био поплочан трилерима и утакмицама за памћење.

Путовање на Мундијалито је започело доласком Вељка Пауновића пре две године. Србија је била домаћин квалификационе групе за ЕП и на теренима Пећинцима, Јакову и Новом Саду победила Аустрију, Казахстан и Финску уз гол разлику 5:0. Обезбедила је пласман у други, такозвани елитни круг квалификација где су били озбиљнији противници.

Ирци су били организатори такмичења у групи, а тада је први пут срећа погледала Паунове Орлиће. Губили смо до 96. минуту од Турске када је Немања Максимовић главом затресао мрежу и најавио да ова екипа има менатлитет не тако својствен нашем фудбалу.

Гол који гледате је на интернету закачен на Yоутубе канал нашег селектора Пауновића који је водио рачуна о свим детаљима. Порука "Снажан менталитет је кључ свих успеха" најбоље говори о начину рада нашег младог стручњака и како је Србима усадио прави менатлитет.

У наредна два меча смо победили Исланд са 6:0 и Ирску са 3:1 и завршили са истим бројем бодова на челу са Турском. Само један тим је могао даље и била је то Србија захваљујући далеко бољој гол-разлици. Пауновић је клинцима већ тада усадио менатлитет да играју на гол више атипичан дугогодишњем декадентном стилу игре који се форсира (погледајте ко су остали селектори) у Србији.

Србија је обезбедила пласман на ЕП у Мађарској где је бранила титулу освојену у Литванији. На шампионату је учествовало осам екипа подељених у две групе, а шест првопласираних је изборило визу за Мундијалито. Међу њима и Србија. Ремизирали смо са Украјином, потом су нам се Немци провкли и извукли бод у надокнади времена.

У одлучујућем мечу против Бугарске, Србија је била на рубу елиминације, али је опет заблистао несаломиви дух Паунових Орлића. У 90. минуту је погодио Станиша Мандић, квалификовао Србију за Мундијалито, али и полуфинале ЕП.

У полуфиналу су нам се Португалци реванширали за пораз на пеналу у Литванији. На идентичан начин су нас елиминисали. Ипак, циљ је испуњен и остварен је пласман на Нови Зеланд.

И тек на Новом Зеланду је ова генерација Пауновићевих пулена први пут осетила укус пораза у регуларних 90. минута. Уругвај је славио на старту такмичења, али наши момци нису клонули. Опет су све окренули у своју корист, прошли групу смрти, прошли Мађаре голом у надокнади времена, па Американце на пенале, сада и Мали...

Коментари / 0

Оставите коментар