SP - ''Orlići'' u finalu! A znate li odakle je i kako sve počelo...?

Maksa u 96. minutu i krenuli su od Irske, preko Mađarske na kraj sveta! Sreća je bila uz Paunovićeve Orliće na početku, a onda su pokazali da su je zaslužili.

Fudbal 18.06.2015 | 22:30
SP - ''Orlići'' u finalu! A znate li odakle je i kako sve počelo...?

Sreća prati hrabre, ali oni je uglavnom zasluže. Srpski Orlići su na Mundijalitu ispisali jednu od najlepših stranica našeg reprezentativnog fudbala, a ako pobede Brazil, definitivno će ostvariti i najveći uspeh.

Na putu im stoji još samo Brazil. Prošli su sito i rešeto na tom putu, nekoliko puta bili na ivici da pokleknu, ali su uvek uspevali da se izdignu i pobede. Put do Novog Zelanda i Mundijalita je bio popločan trilerima i utakmicama za pamćenje.

Putovanje na Mundijalito je započelo dolaskom Veljka Paunovića pre dve godine. Srbija je bila domaćin kvalifikacione grupe za EP i na terenima Pećincima, Jakovu i Novom Sadu pobedila Austriju, Kazahstan i Finsku uz gol razliku 5:0. Obezbedila je plasman u drugi, takozvani elitni krug kvalifikacija gde su bili ozbiljniji protivnici.

Irci su bili organizatori takmičenja u grupi, a tada je prvi put sreća pogledala Paunove Orliće. Gubili smo do 96. minutu od Turske kada je Nemanja Maksimović glavom zatresao mrežu i najavio da ova ekipa ima menatlitet ne tako svojstven našem fudbalu.

Gol koji gledate je na internetu zakačen na Youtube kanal našeg selektora Paunovića koji je vodio računa o svim detaljima. Poruka "Snažan mentalitet je ključ svih uspeha" najbolje govori o načinu rada našeg mladog stručnjaka i kako je Srbima usadio pravi menatlitet.

U naredna dva meča smo pobedili Island sa 6:0 i Irsku sa 3:1 i završili sa istim brojem bodova na čelu sa Turskom. Samo jedan tim je mogao dalje i bila je to Srbija zahvaljujući daleko boljoj gol-razlici. Paunović je klincima već tada usadio menatlitet da igraju na gol više atipičan dugogodišnjem dekadentnom stilu igre koji se forsira (pogledajte ko su ostali selektori) u Srbiji.

Srbija je obezbedila plasman na EP u Mađarskoj gde je branila titulu osvojenu u Litvaniji. Na šampionatu je učestvovalo osam ekipa podeljenih u dve grupe, a šest prvoplasiranih je izborilo vizu za Mundijalito. Među njima i Srbija. Remizirali smo sa Ukrajinom, potom su nam se Nemci provkli i izvukli bod u nadoknadi vremena.

U odlučujućem meču protiv Bugarske, Srbija je bila na rubu eliminacije, ali je opet zablistao nesalomivi duh Paunovih Orlića. U 90. minutu je pogodio Staniša Mandić, kvalifikovao Srbiju za Mundijalito, ali i polufinale EP.

U polufinalu su nam se Portugalci revanširali za poraz na penalu u Litvaniji. Na identičan način su nas eliminisali. Ipak, cilj je ispunjen i ostvaren je plasman na Novi Zeland.

I tek na Novom Zelandu je ova generacija Paunovićevih pulena prvi put osetila ukus poraza u regularnih 90. minuta. Urugvaj je slavio na startu takmičenja, ali naši momci nisu klonuli. Opet su sve okrenuli u svoju korist, prošli grupu smrti, prošli Mađare golom u nadoknadi vremena, pa Amerikance na penale, sada i Mali...

Komentari / 0

Ostavite komentar