Студенти остају без стипендија из Србије

Студенти у Републици Српској остају без стипендија из Србије, јер Министарство просвете, науке и технолошког развоја нема новца да у идућој академској години понуди стипендије које су додјељиване у оквиру пројекта "Србија за Србе из региона".

Република Српска 17.06.2015 | 22:41
Студенти остају без стипендија из Србије

Влада Србије је кроз овај пројекат до сада стипендирала студенте српске националности из БиХ, Црне Горе, Словеније, Мађарске, Хрватске, Румуније, Македоније и Албаније. Шансу за готово бесплатно школовање на факултетима у Србији зауставио је лимитиран буџет. У Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије истакли су да у финансијском плану за 2015. годину имају новац само за финансирање стипендиста који су већ у Србији.

- Имајући у виду лимитираност буџета за ову годину, тренутно немамо могућности да понудимо стипендије за нову генерацију студената у оквиру пројекта "Србија за Србе из региона" - поручили су из Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, али нису могли прецизирати да ли је стипендирање студената обустављено само за идућу академску годину или на дужи период.

Предсједник Уније студената РС Боривој Обрадовић каже да је велика штета што студенти у Српској неће моћи аплицирати за стипендије Владе Србије. Иако нема података колико је студената до сада стипендирано кроз овај пројекат, Обрадовић вјерује да се захваљујући њему велики број младих из Српске школовао на установама са друге стране Дрине.

- Потребно је више радити на јачању сарадње између високошколских установа из РС и Србије - казао је Обрадовић и додао да су факултети у Српској много отворенији за студенте из Србије него што је то случај у обрнутој ситуацији.

Шта обухвата стипендија Владе Србије

- похађање основних, мастер или докторских студија на факултетима Универзитета у Београду

- бесплатна виза за привремени боравак

- бесплатна нострификација диплома из средње школе

- плаћени трошкови курса српског језика и изабраних студија - плаћен смјештај и исхрана у установама студентског стандарда, здравствено осигурање и стипендија у износу од 15.000 динара мјесечно за трошкове превоза, уџбеника и остале потребе

- припремна година учења српског језика (осим за кандидате из БиХ, Црне Горе и Хрватске)

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тицијан

18.06.2015 05:45

Од Министарства просвјете Републике Српске студенти из Српске који студирају у Србији (Београд, Нови Сад) НЕ МОГУ добити стипендије. Они су пуштени низ воду, остављени на милост и немилост и да трпе ову неправду због болесних умова који су их избрисали из свих регистара. То је оно најбоље што Српска има. То су будући најбољи наши стручњаци. Ако неке од високошколских установа вриједе, то су београдски и новосадски универзитети. А ми очекујемо још и да Србија стипендира студенте по Републици Српској. Хаха, са Синергије, Апериона, Европског, ...

ОДГОВОРИТЕ