Studenti ostaju bez stipendija iz Srbije

Studenti u Republici Srpskoj ostaju bez stipendija iz Srbije, jer Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema novca da u idućoj akademskoj godini ponudi stipendije koje su dodjeljivane u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona".

Republika Srpska 17.06.2015 | 22:41
Studenti ostaju bez stipendija iz Srbije

Vlada Srbije je kroz ovaj projekat do sada stipendirala studente srpske nacionalnosti iz BiH, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Makedonije i Albanije. Šansu za gotovo besplatno školovanje na fakultetima u Srbiji zaustavio je limitiran budžet. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije istakli su da u finansijskom planu za 2015. godinu imaju novac samo za finansiranje stipendista koji su već u Srbiji.

- Imajući u vidu limitiranost budžeta za ovu godinu, trenutno nemamo mogućnosti da ponudimo stipendije za novu generaciju studenata u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona" - poručili su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, ali nisu mogli precizirati da li je stipendiranje studenata obustavljeno samo za iduću akademsku godinu ili na duži period.

Predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović kaže da je velika šteta što studenti u Srpskoj neće moći aplicirati za stipendije Vlade Srbije. Iako nema podataka koliko je studenata do sada stipendirano kroz ovaj projekat, Obradović vjeruje da se zahvaljujući njemu veliki broj mladih iz Srpske školovao na ustanovama sa druge strane Drine.

- Potrebno je više raditi na jačanju saradnje između visokoškolskih ustanova iz RS i Srbije - kazao je Obradović i dodao da su fakulteti u Srpskoj mnogo otvoreniji za studente iz Srbije nego što je to slučaj u obrnutoj situaciji.

Šta obuhvata stipendija Vlade Srbije

- pohađanje osnovnih, master ili doktorskih studija na fakultetima Univerziteta u Beogradu

- besplatna viza za privremeni boravak

- besplatna nostrifikacija diploma iz srednje škole

- plaćeni troškovi kursa srpskog jezika i izabranih studija - plaćen smještaj i ishrana u ustanovama studentskog standarda, zdravstveno osiguranje i stipendija u iznosu od 15.000 dinara mjesečno za troškove prevoza, udžbenika i ostale potrebe

- pripremna godina učenja srpskog jezika (osim za kandidate iz BiH, Crne Gore i Hrvatske)

(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ticijan

18.06.2015 07:45

Od Ministarstva prosvjete Republike Srpske studenti iz Srpske koji studiraju u Srbiji (Beograd, Novi Sad) NE MOGU dobiti stipendije. Oni su pušteni niz vodu, ostavljeni na milost i nemilost i da trpe ovu nepravdu zbog bolesnih umova koji su ih izbrisali iz svih registara. To je ono najbolje što Srpska ima. To su budući najbolji naši stručnjaci. Ako neke od visokoškolskih ustanova vrijede, to su beogradski i novosadski univerziteti. A mi očekujemo još i da Srbija stipendira studente po Republici Srpskoj. Haha, sa Sinergije, Aperiona, Evropskog, ...

ODGOVORITE