"Не кредиторима без часног компромиса"

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је његова влада максимално изашла у сусрет захтјевима кредитора по питању реформе пензијског система и повећања пореза, нагласивши да Атина неће оклијевати да каже не споразуму који не би представљао "частан компромис".

Свијет 17.06.2015 | 19:06
"Не кредиторима без часног компромиса"

"Ако не будемо имали частан компромис и економски одрживо рјешење, преузећемо одговорност да кажемо не даљем спровођењу једне катастрофалне политике", рекао је Ципрас послије разговора са аустријским канцеларом Вернером Фајманом, пренијеле су агенције.

У сваком случају, Ципрас је одбацио могућност одржавања референдума, наводећи да ће Влада и он лично донијети тешку одлуку да ли да прихвате споразум или кажу "велико не наставку катастрофалне политике".

"Постоји један избор - рјешење које је економски одрживо и које може да прихвати и друштво и парламент", истакао је Ципрас, пренијела је грчка агенција АНА.

Фајман је, на заједничкој конференцији за новинаре са Ципрасом, рекао да ће покренути инцијативу да буде посредник између грчке владе и међународних институција.

Изражавајући пуну подршку грчком народу, Фајман је указао да актуелну кризу нису изазвали они који примају плате или пензије и да је потребно пронаћи рјешење које неће даље продубити сиромаштво и незапосленост.

"Морамо да тежимо ка рјешењу, које још немамо. Обећавам да ћу вас у потпуности подржати", рекао је Фајман, обраћајући се Ципрасу.

Фајман се нешто раније састао и са грчким предсједником Прокописом Павлопулосом, који је рекао да је већи дио демократских снага у Грчкој одлучан да обезбиједи напредак земље у оквиру еврозоне и ЕУ.

Павлопулос је упозорио да актуелна економска криза постаје социјална криза, додајући да је заједнички циљ да се спријечи њено даље продубљавање.

Фајман је први шеф владе земље чланице ЕУ који је посјетио Атину од избора нове грчке владе.

Уочи посјете Атини, Фајман је у интервјуу за грчку агенцију, позвао на окончање политике екстремне штедње у Грчкој, истичући да би излазак те земље из еврозоне било најгоре од свих могућих рјешења.

Он је казао да се не може наставити са политиком екстремних мјера штедње, као и да се Грчкој мора пружити шанса да отплати дугове.

Аустрија је веома ангажована у Грчкој и веома би је скупо коштао отпис дугова.

Уколико би дошло до отписа 50 одсто дуга, колико се помиње, аустријска држава би морала да отпише око 4,5 милијарди евра.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар