Потресна исповИјест Игора Јурића

Мучно је да говорим о враћању у ону ноћ и колико сам пута помислио "да ли би Тијана данас била овде да је полиција одмах почела да тражи сигнал њеног телефона"? Садашњи закон је по моје дете био кобан! Зато нам треба "Тијанин закон" - да се ниједном детету, ниједном родитељу ово више не понови.

Србија 17.06.2015 | 17:50
Потресна исповИјест Игора Јурића

Цела Србија је више од два месеца будно пратила суђење монструму Драгану Ђурићу, убици мале Тијане Јурић (15), који је пре пар дана у Вишем суду у Суботици осуђен на укупно 52 године затвора.

Отац убијене Тијане, Игор Јурић у ексклузивној исповести за Телеграф објаснио је да може бити само делимично задовољан пресудом, јер његову ћерку нико никад више не може да поврати.

- Тешко ми је да дефинишем како се осећам након завршеног суђења за убиство мог детета. Ако говорим као грађанин Србије и човек којем је убијена петнаестогодишња ћерка, онда морам да будем задовољан и државом и правдом за крајњи исход суђења и максималну казну. Уколико говорим као родитељ, данас јаче него икад знам да не постоји толико висока казна којом би била задовољена правда за изгубљено дете – почиње причу за Телеграф Игор Јурић додајући да су изрицањем максималне казне од 40 година у Тијанином случају држава и правда стале на страну жртава, и да му то даје снагу да верује да то није засебан случај, него да ће се заједно доћи и до измене закона.

Монструм који је силовао и убио Јурићеву ћерку осуђен је, стрпан иза решетака и склоњен са улице. Међутим, мала Тијана и њен недостатак никако се не могу надоместити.

– Празнину која је мојој породици остала, ниједна правда никад неће надоместити. Максимална казна убици, за нас родитеље представља малу утеху, али велики мир јер смо сигурни да је он склоњен са улица. Драган Ђурић је прекинуо Тијанин кратки живот и лишио нас много тога, ту не можемо да разговарамо о било каквој правди – каже Јурић.

Оно што је убудуће важно јесте да “Тијанин закон” буде усвојен што пре.

– Нико ме више и не пита “зашто Тијанин закон?”. Једноставно, људи у Србији и региону су за кратко време препознали важност измене постојећег Закона о полицији и важност моменталног предузимања мера потраге. Живот отете деце не сме да буде доведен у питање због лошег решења једног дела закона. Свако ко је родитељ разумеће добро када кажем колико је тешко да прође само један сат од када сазнате да вам је дете нестало, а да не причам о 48 колико се чекало. Само да се ниједном детету, ниједном родитељу ово не понови, то је најједноставнији одговор на питање “зашто” – додаје Јурић.

Не зна се шта би се десило да је полиција одмах почела да тражи сигнал са Тијаниног телефона… Можда се и не би завршило тако како је све испало на крају.

– Мучно је да говорим о свим пресабирањима и враћању у ону ноћ и колико сам пута помислио “да ли би Тијана данас била овде да је полиција одмах почела да тражи сигнал њеног телефона”? Садашњи закон је по моје дете био кобан - искрен је Јурић напомињући да и поред тога што улажемо пуно труда у васпитање деце, нажалост не можемо увек да их заштитимо од сваког зла које вреба напољу.

– Као родитељи можете да урадите све, да васпитате децу најбоље што умете, али у временима у каквим живимо, то једноставно није довољно. Морамо да постанемо одговорнији према безбедности све деце у држави. “Тијанина фондација” коју смо основали пре десетак дана учиће децу како да буду безбеднија, како да сами препознају опасности данашњице – прича Јурић.

Фондација се, сазнајемо, неће бавити само децом већ и родитељима као и добротворним радом. Уз све то Фондација ће неговати музичке таленте какав је и Тијана имала.

– Од курсева самоодбране, едукације за безбедно коришћење интернета, до трибина у којима ћемо се обраћати и њима и њиховим родитељима – то ће бити пројекти које ћемо одржавати у континуитету. Бавићемо се и добротворним радом, и трудити се да помогнемо немоћним родитељима и њиховој деци тако што ћемо проналазити дугорочна решења за ситуације у којима живе. Фондација ће једним делом наставити да негује оно што је наша Тијана имала, а то је таленат за музику. Зато ћемо сваке године у јуну одржавати Фестивал “Глас анђела – Тијана Јурић” и тако дати шансу деци да се њихов глас чује. Први фестивал одржаћемо за неколико дана, 27. јуна у насељу Светозар Милетић где је Тијана пронађена - објаснио је Јурић завршавајући причу са нама дирљивим речима:

- Да ли сам до сада рекао све што су медији желели да знају? Нисам и никад нећу моћи. Нека осећања и ширину бола за изгубљеним дететом никада нећу знати да објасним, закључује своју потресну исповест Игор Јурић, уз закључак да нема ни те правде, нито закона, још мање казне који ће му вратити Тијану.

(Телеграф.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

18.06.2015 09:55

Шта више рећи на све ово? Једино да не достаје смртна казна за ове монструме којих је нажалост све више.

ОДГОВОРИТЕ