Potresna ispovIjest Igora Jurića

Mučno je da govorim o vraćanju u onu noć i koliko sam puta pomislio "da li bi Tijana danas bila ovde da je policija odmah počela da traži signal njenog telefona"? Sadašnji zakon je po moje dete bio koban! Zato nam treba "Tijanin zakon" - da se nijednom detetu, nijednom roditelju ovo više ne ponovi.

Srbija 17.06.2015 | 17:50
Potresna ispovIjest Igora Jurića

Cela Srbija je više od dva meseca budno pratila suđenje monstrumu Draganu Đuriću, ubici male Tijane Jurić (15), koji je pre par dana u Višem sudu u Subotici osuđen na ukupno 52 godine zatvora.

Otac ubijene Tijane, Igor Jurić u ekskluzivnoj ispovesti za Telegraf objasnio je da može biti samo delimično zadovoljan presudom, jer njegovu ćerku niko nikad više ne može da povrati.

- Teško mi je da definišem kako se osećam nakon završenog suđenja za ubistvo mog deteta. Ako govorim kao građanin Srbije i čovek kojem je ubijena petnaestogodišnja ćerka, onda moram da budem zadovoljan i državom i pravdom za krajnji ishod suđenja i maksimalnu kaznu. Ukoliko govorim kao roditelj, danas jače nego ikad znam da ne postoji toliko visoka kazna kojom bi bila zadovoljena pravda za izgubljeno dete – počinje priču za Telegraf Igor Jurić dodajući da su izricanjem maksimalne kazne od 40 godina u Tijaninom slučaju država i pravda stale na stranu žrtava, i da mu to daje snagu da veruje da to nije zaseban slučaj, nego da će se zajedno doći i do izmene zakona.

Monstrum koji je silovao i ubio Jurićevu ćerku osuđen je, strpan iza rešetaka i sklonjen sa ulice. Međutim, mala Tijana i njen nedostatak nikako se ne mogu nadomestiti.

– Prazninu koja je mojoj porodici ostala, nijedna pravda nikad neće nadomestiti. Maksimalna kazna ubici, za nas roditelje predstavlja malu utehu, ali veliki mir jer smo sigurni da je on sklonjen sa ulica. Dragan Đurić je prekinuo Tijanin kratki život i lišio nas mnogo toga, tu ne možemo da razgovaramo o bilo kakvoj pravdi – kaže Jurić.

Ono što je ubuduće važno jeste da “Tijanin zakon” bude usvojen što pre.

– Niko me više i ne pita “zašto Tijanin zakon?”. Jednostavno, ljudi u Srbiji i regionu su za kratko vreme prepoznali važnost izmene postojećeg Zakona o policiji i važnost momentalnog preduzimanja mera potrage. Život otete dece ne sme da bude doveden u pitanje zbog lošeg rešenja jednog dela zakona. Svako ko je roditelj razumeće dobro kada kažem koliko je teško da prođe samo jedan sat od kada saznate da vam je dete nestalo, a da ne pričam o 48 koliko se čekalo. Samo da se nijednom detetu, nijednom roditelju ovo ne ponovi, to je najjednostavniji odgovor na pitanje “zašto” – dodaje Jurić.

Ne zna se šta bi se desilo da je policija odmah počela da traži signal sa Tijaninog telefona… Možda se i ne bi završilo tako kako je sve ispalo na kraju.

– Mučno je da govorim o svim presabiranjima i vraćanju u onu noć i koliko sam puta pomislio “da li bi Tijana danas bila ovde da je policija odmah počela da traži signal njenog telefona”? Sadašnji zakon je po moje dete bio koban - iskren je Jurić napominjući da i pored toga što ulažemo puno truda u vaspitanje dece, nažalost ne možemo uvek da ih zaštitimo od svakog zla koje vreba napolju.

– Kao roditelji možete da uradite sve, da vaspitate decu najbolje što umete, ali u vremenima u kakvim živimo, to jednostavno nije dovoljno. Moramo da postanemo odgovorniji prema bezbednosti sve dece u državi. “Tijanina fondacija” koju smo osnovali pre desetak dana učiće decu kako da budu bezbednija, kako da sami prepoznaju opasnosti današnjice – priča Jurić.

Fondacija se, saznajemo, neće baviti samo decom već i roditeljima kao i dobrotvornim radom. Uz sve to Fondacija će negovati muzičke talente kakav je i Tijana imala.

– Od kurseva samoodbrane, edukacije za bezbedno korišćenje interneta, do tribina u kojima ćemo se obraćati i njima i njihovim roditeljima – to će biti projekti koje ćemo održavati u kontinuitetu. Bavićemo se i dobrotvornim radom, i truditi se da pomognemo nemoćnim roditeljima i njihovoj deci tako što ćemo pronalaziti dugoročna rešenja za situacije u kojima žive. Fondacija će jednim delom nastaviti da neguje ono što je naša Tijana imala, a to je talenat za muziku. Zato ćemo svake godine u junu održavati Festival “Glas anđela – Tijana Jurić” i tako dati šansu deci da se njihov glas čuje. Prvi festival održaćemo za nekoliko dana, 27. juna u naselju Svetozar Miletić gde je Tijana pronađena - objasnio je Jurić završavajući priču sa nama dirljivim rečima:

- Da li sam do sada rekao sve što su mediji želeli da znaju? Nisam i nikad neću moći. Neka osećanja i širinu bola za izgubljenim detetom nikada neću znati da objasnim, zaključuje svoju potresnu ispovest Igor Jurić, uz zaključak da nema ni te pravde, nito zakona, još manje kazne koji će mu vratiti Tijanu.

(Telegraf.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

18.06.2015 09:55

Šta više reći na sve ovo? Jedino da ne dostaje smrtna kazna za ove monstrume kojih je nažalost sve više.

ODGOVORITE