Анализа: Ко је бољи – Енрике или Гвардиола?

Барселона је једини клуб у историји фудбала који је два пута освојио триплу круну – титуле у националном првенству, Купу и Лиги шампиона.

Фудбал 18.06.2015 | 14:00
Анализа: Ко је бољи – Енрике или Гвардиола?

Каталонцима је то први пут за руком пошло 2009. године, а исти успех поновили су и ове сезоне, када су заокружили доминацију на старом континенту.

Пре шест година ’Блауграну’ је предводио Пеп Гвардиола који је увео велике новине у светски фудбал, што му је донело укупно 14 трофеја са Барсом за четири године. После трипле круне, тада су освојили и Суперкуп Европе, Светско клупско првенство, а онда и Суперкуп Шпаније.

Чинило се да нико неће успети да уради оно што је Гвардиолина Барселона успела, али је онда на ’Ноу Камп’ стигао Луис Енрике, још један бивши играч.

После нешто „климавијег“ старта 45-годишњи стручњак успео је да пронађе прави начин комуникације са играчима, а хемија коју су имали у тиму рушила је све препреке. Посебно је био импресиван трио Меси-Суарес-Нејмар који је на 60 утакмица постигао 122 гола, уз 66 асистенција.

Статистичари су направили поређење две сезоне каталонског клуба у коме се види да је Енрикеова Барселона успешнија од Гвардиолине.

Актуелни прваци Европе имају боље бројеве у свим статистичким подацима, па се намеће питање ко је бољи – Енрике или Гвардиола?

Коментари / 0

Оставите коментар