Analiza: Ko je bolji – Enrike ili Gvardiola?

Barselona je jedini klub u istoriji fudbala koji je dva puta osvojio triplu krunu – titule u nacionalnom prvenstvu, Kupu i Ligi šampiona.

Fudbal 18.06.2015 | 14:00
Analiza: Ko je bolji – Enrike ili Gvardiola?

Kataloncima je to prvi put za rukom pošlo 2009. godine, a isti uspeh ponovili su i ove sezone, kada su zaokružili dominaciju na starom kontinentu.

Pre šest godina ’Blaugranu’ je predvodio Pep Gvardiola koji je uveo velike novine u svetski fudbal, što mu je donelo ukupno 14 trofeja sa Barsom za četiri godine. Posle triple krune, tada su osvojili i Superkup Evrope, Svetsko klupsko prvenstvo, a onda i Superkup Španije.

Činilo se da niko neće uspeti da uradi ono što je Gvardiolina Barselona uspela, ali je onda na ’Nou Kamp’ stigao Luis Enrike, još jedan bivši igrač.

Posle nešto „klimavijeg“ starta 45-godišnji stručnjak uspeo je da pronađe pravi način komunikacije sa igračima, a hemija koju su imali u timu rušila je sve prepreke. Posebno je bio impresivan trio Mesi-Suares-Nejmar koji je na 60 utakmica postigao 122 gola, uz 66 asistencija.

Statističari su napravili poređenje dve sezone katalonskog kluba u kome se vidi da je Enrikeova Barselona uspešnija od Gvardioline.

Aktuelni prvaci Evrope imaju bolje brojeve u svim statističkim podacima, pa se nameće pitanje ko je bolji – Enrike ili Gvardiola?

Komentari / 0

Ostavite komentar