У БиХ најмања куповна моћ у региону

Грађани Хрватске имају највећу куповну моћ на Балкану која износи 59 посто европског просјека, док је БиХ најлошија са 28 посто, процјена је Европског завода за статистику (Еуростат).

Босна и Херцеговина 17.06.2015 | 16:53
У БиХ најмања куповна моћ у региону

Црна Гора је на нивоу од 39 посто европског просјека, Македонија и Србија 36 посто, односно 35 посто, а Албанија 29 посто.

Бруто домаћи прозивод по глави становника према стандарду куповне моћи у Црној Гори у 2014. години износи 39 посто просјека ЕУ.

Што се тиче стварне индивидуалне потрошње по становнику према стандарду куповне моћи у Црној Гори износила је 49 од европског просјека.

Према Еуростату, највећи ниво стварне индивидуалне потрошње од земаља региона такође има Хрватска и износи 59 посто од просјека.

Од земаља чланица ЕУ, највећи БДП по становнику према стандарду куповне моћи забиљежен је у Луксембургу, чији је ниво више од два и по пута изнад европског просјека, и износи 263 посто ЕУ просјека, док се Бугарска налази на најнижем нивоу са 45 посто просјека ЕУ.

Подаци показују да од земаља из региона Хрватска има највећи БДП по становнику према стандарду куповне моћи који износи 59 посто просјека ЕУ, док се Црна Гора налази на другом мјесту на нивоу од 39 посто просјека ЕУ.

Стварна индивидуална потрошња, према првој процјени, међу земљама чланицама кретала између 51 посто испод просјека ЕУ у Бугарској и 40 посто изнад просјека ЕУ у Луксембургу.

За земље које имају статус кандидата за чланство у ЕУ, према првој Еуростатовој процјени, стварна индивидуална потрошња, по становнику према стандарду куповне моћи, креће се у распону од 34 посто до 49 посто просјека ЕУ.

Стварна индивидуална потрошња по становнику према стандарду куповне моћи у Црној Гори у 2014. години износила је 49 посто просјека ЕУ.

Од земаља у региону стварна индивидуална потрошња је по становнику највећа у Хрватској и износи 59 посто просјека ЕУ, док је најнижи у БиХ и Албанији са свега 37 посто односно 34 посто просјека ЕУ.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивља јабука

17.06.2015 20:10

У БиХ је далеко најмања производна моћ.

ОДГОВОРИТЕ