Има ли спаса српском фудбалу?!

Успеси млађих селекција углавном су у сенци приче о намештању мечева или слика насиља на стадионима.

Фудбал 17.06.2015 | 22:40
Има ли спаса српском фудбалу?!

Девет утакмица српских клубова сада је под лупом истражних органа због сумње да су намештене.

О намештању утакмица у српском фудбалу по кулоарима се прича већ годинама, али до сада није било озбиљније истраге.

Еуропол и Интерпол проверавају утакмице Суперлиге и Прве лиге Србије чији ток и коначан резултат изазивају сумњу у њихову регуларност.

"Сада први пут имамо ситуацију да смо на њиховом радару и да постоји сумња и управо зато је и речено да одређени број утакмица су под сумњом да су намештене. Ајмо прво да сачекамо одлуку и да чујемо да ли су пронашли или имају индикаторе да је дошло до намештања. Ако до сада нисмо све ове године били на њиховој листи ако до сада није било таквих назнака ако неко указује, ајде да испитамо. Када испитамо и докажемо ајмо да разговарамо и санкционишемо. Сада смо у поступку доказивања када то докажемо онда ћемо итекако реаговати", рекао је Удовичић.

Број кладионица у Србији се не смањује, а све је више младих који се коцкају. У откривању намештања учествују и саме кладионице. О намештању на српским теренима немају информације.

"Ми имамо тим стручњака који даноноћно обучавамо. Када они примете знатне промене квота које не виде као логичне, ми обавештавамо власти. Сваке недеље на клађењу се обрне 80 милијарди евра. Толики новац отвара широко поље за корупцију и нелегалне радње у који су укључени сви", рекао је Томас Смолвуд, извршни директор СКС 365 групе.

"Имали смо пример из Шпаније, када смо открили да је одигран непостојећи меч. Играчи тог тима су били на ручку, а управа је закупила неки терен за 20 евра, обукла 22 дечака у дресове Реал мадрида и Барселоне и рекла им да играју. Известили су власти да је све било регуларно, а вредност клађења на тај меч била је пет милиона евра", рекао је Франческо Баранка са Федербет.

Из Европе подсећају да је један од проблема које Србија мора да реши и проблем насиља на стадионима. Казна из Ђенове када су наши хулигани прекинули меч са Италијом није зауставила сукобе на нашим теренима.

"Колико је борба против хулиганизма неопходна говори и наравно један тужан пример који има последице и ван спорта. Већ шест година Бранкица Станковић је под полицијском заштитом која јој је додељена након серијала о хулиганима", истиче Мајкл Давенпорт, шеф мисије ЕУ у Србији

Проблем Србије је и спорост судова у кажњавању насилника у спорту. Док се у Великој Британији кривци процесуирају у року од 24 сата, код нас тај поступак траје месецима и годинама.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

фудбалер

17.06.2015 20:43

Нема.

ОДГОВОРИТЕ