Ima li spasa srpskom fudbalu?!

Uspesi mlađih selekcija uglavnom su u senci priče o nameštanju mečeva ili slika nasilja na stadionima.

Fudbal 17.06.2015 | 22:40
Ima li spasa srpskom fudbalu?!

Devet utakmica srpskih klubova sada je pod lupom istražnih organa zbog sumnje da su nameštene.

O nameštanju utakmica u srpskom fudbalu po kuloarima se priča već godinama, ali do sada nije bilo ozbiljnije istrage.

Europol i Interpol proveravaju utakmice Superlige i Prve lige Srbije čiji tok i konačan rezultat izazivaju sumnju u njihovu regularnost.

"Sada prvi put imamo situaciju da smo na njihovom radaru i da postoji sumnja i upravo zato je i rečeno da određeni broj utakmica su pod sumnjom da su nameštene. Ajmo prvo da sačekamo odluku i da čujemo da li su pronašli ili imaju indikatore da je došlo do nameštanja. Ako do sada nismo sve ove godine bili na njihovoj listi ako do sada nije bilo takvih naznaka ako neko ukazuje, ajde da ispitamo. Kada ispitamo i dokažemo ajmo da razgovaramo i sankcionišemo. Sada smo u postupku dokazivanja kada to dokažemo onda ćemo itekako reagovati", rekao je Udovičić.

Broj kladionica u Srbiji se ne smanjuje, a sve je više mladih koji se kockaju. U otkrivanju nameštanja učestvuju i same kladionice. O nameštanju na srpskim terenima nemaju informacije.

"Mi imamo tim stručnjaka koji danonoćno obučavamo. Kada oni primete znatne promene kvota koje ne vide kao logične, mi obaveštavamo vlasti. Svake nedelje na klađenju se obrne 80 milijardi evra. Toliki novac otvara široko polje za korupciju i nelegalne radnje u koji su uključeni svi", rekao je Tomas Smolvud, izvršni direktor SKS 365 grupe.

"Imali smo primer iz Španije, kada smo otkrili da je odigran nepostojeći meč. Igrači tog tima su bili na ručku, a uprava je zakupila neki teren za 20 evra, obukla 22 dečaka u dresove Real madrida i Barselone i rekla im da igraju. Izvestili su vlasti da je sve bilo regularno, a vrednost klađenja na taj meč bila je pet miliona evra", rekao je Frančesko Baranka sa Federbet.

Iz Evrope podsećaju da je jedan od problema koje Srbija mora da reši i problem nasilja na stadionima. Kazna iz Đenove kada su naši huligani prekinuli meč sa Italijom nije zaustavila sukobe na našim terenima.

"Koliko je borba protiv huliganizma neophodna govori i naravno jedan tužan primer koji ima posledice i van sporta. Već šest godina Brankica Stanković je pod policijskom zaštitom koja joj je dodeljena nakon serijala o huliganima", ističe Majkl Davenport, šef misije EU u Srbiji

Problem Srbije je i sporost sudova u kažnjavanju nasilnika u sportu. Dok se u Velikoj Britaniji krivci procesuiraju u roku od 24 sata, kod nas taj postupak traje mesecima i godinama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

fudbaler

17.06.2015 20:43

Nema.

ODGOVORITE