Родитељи и школа посвађани, а дјеца препуштена себи

Пораст агресивности постаје обиљежје савременог живота, а сукоб система вриједности и губитак ауторитета школе и породице само утиче на пораст насиља код дјеце.

Република Српска 17.06.2015 | 15:02
Родитељи и школа посвађани, а дјеца препуштена себи

У каквим околностима и у какве људе одрастају наша дјеца, код нас се шира јавност запита тек у два случаја. Негдје почетком јуна када се обиљежавају међународни дан дјеце и дан дјеце жртава насиља, или када се деси неки крупан инцидент у којем су учесници малољетници.

Сем тада, одрасли су у трци да се изборе са свакодневним проблемима, а стручњаци управо то запостављање односа са дјецом истичу као узрок проблема који се накупљају годинама.

Тек када се догоде трагични случајеви попут недавног убиства малољетника на школском игралишту у Бијељини, подиже се узбуна.

Узбуна

Ти знакови за узбуну не трају дуго, и углавном се настави са прећутним занемаривањем проблема у којима одрастају дјеца, а један од њихових показатеља је повећање агресивности и насиља међу њима. Подаци које износи институција Омбудсмана за дјецу РС говори о порасту пријављених случајева насиља међу дјецом.

Према тим подацима, насиље међу дјецом јавља се у врло различитим облицима агресивног понашања, од рјешавања међусобних конфликата насилним путем, вријеђања, понижавања и омаловажавања до озбиљних сукоба.

Према истраживањима институције задужене за заштиту права дјеце, вршњачко насиље присутно је и у основним и средњим школама подједнако на цијелој територији Српске и у „великим“ и „малим“ школама, у руралним и у урбаним срединама.

Број случајева насиља нагло расте од преласка из разредне у предметну наставу (шести разред) и даље у средњој школи, да би значајније пао у четвртом разреду средње школе. Међу жртвама насиља и починиоцима је више дјечака, док број дјевојчица у обје категорије значајно расте у средњој школи, показују подаци истраживања.

(Магазин Истина)

Коментари / 0

Оставите коментар