Roditelji i škola posvađani, a djeca prepuštena sebi

Porast agresivnosti postaje obilježje savremenog života, a sukob sistema vrijednosti i gubitak autoriteta škole i porodice samo utiče na porast nasilja kod djece.

Republika Srpska 17.06.2015 | 15:02
Roditelji i škola posvađani, a djeca prepuštena sebi

U kakvim okolnostima i u kakve ljude odrastaju naša djeca, kod nas se šira javnost zapita tek u dva slučaja. Negdje početkom juna kada se obilježavaju međunarodni dan djece i dan djece žrtava nasilja, ili kada se desi neki krupan incident u kojem su učesnici maloljetnici.

Sem tada, odrasli su u trci da se izbore sa svakodnevnim problemima, a stručnjaci upravo to zapostavljanje odnosa sa djecom ističu kao uzrok problema koji se nakupljaju godinama.

Tek kada se dogode tragični slučajevi poput nedavnog ubistva maloljetnika na školskom igralištu u Bijeljini, podiže se uzbuna.

Uzbuna

Ti znakovi za uzbunu ne traju dugo, i uglavnom se nastavi sa prećutnim zanemarivanjem problema u kojima odrastaju djeca, a jedan od njihovih pokazatelja je povećanje agresivnosti i nasilja među njima. Podaci koje iznosi institucija Ombudsmana za djecu RS govori o porastu prijavljenih slučajeva nasilja među djecom.

Prema tim podacima, nasilje među djecom javlja se u vrlo različitim oblicima agresivnog ponašanja, od rješavanja međusobnih konflikata nasilnim putem, vrijeđanja, ponižavanja i omalovažavanja do ozbiljnih sukoba.

Prema istraživanjima institucije zadužene za zaštitu prava djece, vršnjačko nasilje prisutno je i u osnovnim i srednjim školama podjednako na cijeloj teritoriji Srpske i u „velikim“ i „malim“ školama, u ruralnim i u urbanim sredinama.

Broj slučajeva nasilja naglo raste od prelaska iz razredne u predmetnu nastavu (šesti razred) i dalje u srednjoj školi, da bi značajnije pao u četvrtom razredu srednje škole. Među žrtvama nasilja i počiniocima je više dječaka, dok broj djevojčica u obje kategorije značajno raste u srednjoj školi, pokazuju podaci istraživanja.

(Magazin Istina)

Komentari / 0

Ostavite komentar