Како да "Орлићи" остану ЦАРЕВИ и у првом тиму?!

Успех омладинске репрезентације Србије на Светском првенству на Новом Зеланду, једноставно не може да прође незапажено јер се српска селекција пласирала у финале Светског првенства. Међутим, једно питање се константно намеће: где се губи таленат, након преласка у први тим?

Фудбал 17.06.2015 | 18:20
Како да "Орлићи" остану ЦАРЕВИ и у првом тиму?!

Српски тренери Милорад Косановић и Владан Милојевић се у разговору за "24 сата" слажу у једном: потребно је зауставити извоз "половичних" играча у Европу. Косановић се дуго залаже за останак играча у матичним клубовима док не сазру у потпуности, док Милојевић прави невероватне успехе управо са младим играчима.

То треба урадити и са "орлићима", с обзиром да од претходне генерације коју је Друловић водио до европског врха, само Александар Митровић тренутно игра озбиљан фудбал.

"Поремећено је стање у српском фудбалу. Сам процес развоја играча је постао потпуно наопак. Срби су невероватни таленти за тимске спортове, они се једноставно рађају са талентом за лопту. Једино у Србији постоји толика посвећеност њиховом развоју, као и такмичења за њихов узраст, а то се не користи довољно", објашњава Косановић.

"Највећи проблем је тај што иду у иностранство са већ 17, 18 година у ко зна које тимове код ко зна којих тренера. Тамо се не обраћа пажња на њих, него ако имају среће и упорности тек онда успевају, уколико не, почиње да им се губи идентитет. Почну да лутају од клуба до клуба и губе све што их је некада красило. Митровић је успео јер је одабрао лигу која одговара његовој игри и где је могао правилно да се развија", додаје тренер Новог Пазара.

Он истиче и да плаћамо велики цех јер управо тако "недовршени" иду у иностранство, уместо да се кале у првим тимовима матичних клубова, као и да само у Србији има да се играчи развијају у репрезентацији уместо у клубовима.

Са овим се сложио и Владан Милојевић који прави сјајне успехе са фудбалским клубом "Чукарички", у који одлази све више младих играча.

"То је наша реалност и ми ту не можемо да урадимо ништа. Ми чинимо све што је важно за њихов развој, како би они хтели да играју у нашем клубу и да не морају да оду у иностранство", сматра и Милојевић и наглашава да је у свему врло важна улога родитеља.

Што се тиче чињенице да све више младих играча не може да се избори са притиском првог тима Милојевић каже да то доста зависи од клуба и визије који клуб
има, односно система.

"Што се тиче Чукаричког бацамо велики акценат на омладинску школу, обзиром на то да је клуб релативно млад у овој новој констелацији. Пре три и по године
прихватили смо клуб без омладинске школе. Прва визија бућности за функционисање клуба уопште била је формирање омладинске школе. То нам је на првом месту. Просто речено - приоритет", каже Милојевић.

Тренер Чукаричког се осврнуо и на одређени пут који млади играчи треба да прате, како би се у потпуности развили и успели у каријерама.

"Сваки клуб има свој систем, ту су жеље и амбиције играча и никако не сме да се заборави улога родитеља. Као кад идете у вртић, па основну школу, па средњу школу, па бирате факултет. Ако нисте све прошли на одговарајући начин... Враћам се на то, да ипак много зависи да ли фудбалски клуб жели да живи од омладинске школе и да тој деци сутра омогући да заиграју за први тим", закључио је Милојевић.

Коментари / 0

Оставите коментар