Kako da "Orlići" ostanu CAREVI i u prvom timu?!

Uspeh omladinske reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu, jednostavno ne može da prođe nezapaženo jer se srpska selekcija plasirala u finale Svetskog prvenstva. Međutim, jedno pitanje se konstantno nameće: gde se gubi talenat, nakon prelaska u prvi tim?

Fudbal 17.06.2015 | 18:20
Kako da "Orlići" ostanu CAREVI i u prvom timu?!

Srpski treneri Milorad Kosanović i Vladan Milojević se u razgovoru za "24 sata" slažu u jednom: potrebno je zaustaviti izvoz "polovičnih" igrača u Evropu. Kosanović se dugo zalaže za ostanak igrača u matičnim klubovima dok ne sazru u potpunosti, dok Milojević pravi neverovatne uspehe upravo sa mladim igračima.

To treba uraditi i sa "orlićima", s obzirom da od prethodne generacije koju je Drulović vodio do evropskog vrha, samo Aleksandar Mitrović trenutno igra ozbiljan fudbal.

"Poremećeno je stanje u srpskom fudbalu. Sam proces razvoja igrača je postao potpuno naopak. Srbi su neverovatni talenti za timske sportove, oni se jednostavno rađaju sa talentom za loptu. Jedino u Srbiji postoji tolika posvećenost njihovom razvoju, kao i takmičenja za njihov uzrast, a to se ne koristi dovoljno", objašnjava Kosanović.

"Najveći problem je taj što idu u inostranstvo sa već 17, 18 godina u ko zna koje timove kod ko zna kojih trenera. Tamo se ne obraća pažnja na njih, nego ako imaju sreće i upornosti tek onda uspevaju, ukoliko ne, počinje da im se gubi identitet. Počnu da lutaju od kluba do kluba i gube sve što ih je nekada krasilo. Mitrović je uspeo jer je odabrao ligu koja odgovara njegovoj igri i gde je mogao pravilno da se razvija", dodaje trener Novog Pazara.

On ističe i da plaćamo veliki ceh jer upravo tako "nedovršeni" idu u inostranstvo, umesto da se kale u prvim timovima matičnih klubova, kao i da samo u Srbiji ima da se igrači razvijaju u reprezentaciji umesto u klubovima.

Sa ovim se složio i Vladan Milojević koji pravi sjajne uspehe sa fudbalskim klubom "Čukarički", u koji odlazi sve više mladih igrača.

"To je naša realnost i mi tu ne možemo da uradimo ništa. Mi činimo sve što je važno za njihov razvoj, kako bi oni hteli da igraju u našem klubu i da ne moraju da odu u inostranstvo", smatra i Milojević i naglašava da je u svemu vrlo važna uloga roditelja.

Što se tiče činjenice da sve više mladih igrača ne može da se izbori sa pritiskom prvog tima Milojević kaže da to dosta zavisi od kluba i vizije koji klub
ima, odnosno sistema.

"Što se tiče Čukaričkog bacamo veliki akcenat na omladinsku školu, obzirom na to da je klub relativno mlad u ovoj novoj konstelaciji. Pre tri i po godine
prihvatili smo klub bez omladinske škole. Prva vizija bućnosti za funkcionisanje kluba uopšte bila je formiranje omladinske škole. To nam je na prvom mestu. Prosto rečeno - prioritet", kaže Milojević.

Trener Čukaričkog se osvrnuo i na određeni put koji mladi igrači treba da prate, kako bi se u potpunosti razvili i uspeli u karijerama.

"Svaki klub ima svoj sistem, tu su želje i ambicije igrača i nikako ne sme da se zaboravi uloga roditelja. Kao kad idete u vrtić, pa osnovnu školu, pa srednju školu, pa birate fakultet. Ako niste sve prošli na odgovarajući način... Vraćam se na to, da ipak mnogo zavisi da li fudbalski klub želi da živi od omladinske škole i da toj deci sutra omogući da zaigraju za prvi tim", zaključio je Milojević.

Komentari / 0

Ostavite komentar