Студенти и професори наоружани на предавањима

Тексас је протеклог викенда усвојио закон који дозвољава студентима и професорима универзитета да долазе наоружани на предавања.

Свијет 17.06.2015 | 13:30
Студенти и професори наоружани на предавањима

"Наоружано друштво је безбједно друштво, јер кад год је ватрено оружје под контролом постоји већа опасност да дође до жртава", изјавио је почетком јуна "Њујорк тајмсу" Џонатан Стикланд, аутор текста новог тексашког закона.

Републикански гувернер Тексаса Грег Абот је у суботу ставио свој потпис на закон чиме је он дефинитивно усвојен.

Тексас је тако постао осма америчка држава која је усвојила овакву мјеру упркос протестима универзитетских власти. Закон ће почети да се примјењује од идућег љета, а важиће за све студенте старије од 21 годину. У закону се посебно истиче да носиоци оружја морају да пазе да оно не буде видљиво.

О овом закону се већ неколико година расправљало у Тексасу. Године 2011, Представнички дом и Сенат су се изјаснили у прилог ове мјере, а главни аргумент је био да су студенти "лаке мете" у случају напада на кампус и да је "досад њихова једина опција била да се сакрију иза клупе или да се праве мртви" када неко пуца у њих.

Америчко Удружење студената за скривено ношење оружја на кампусу (Студентс фор цонцеалед царрy од цампус) броји неколико десетина хиљада чланова.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сиромах

17.06.2015 12:24

Ј**ЕМ ТИ АМЕРИКУ, КАО У ВРИЈЕМЕ КАУБОЈА - и они нама продају (НАМЕЦУ) демократију, ко је овдје јос нормалан...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

17.06.2015 14:30

Немој то да схватас на тај нацин. Орузје мора бити сакривено, слузи за самоодбану и као "изједнацивац" . Да се усвоји такав закон набилдани силедзија са 150 кг би добро размислио да ли це насрнути на било кога. Овако те он опали самаром и ако доказес, имас свједока да се то десило добије 400 марака казну. Силедзија ти мозе у куцу кад хоце, врсљати , малтретирати и отици ако је јаци. Доце ти мало сутра кад зна да мозес да га рокнес цим ти удје у двористе. И јос једна ствар Тексас је дрзава са најнизом стопом криминалитета. Размисли засто. Нико не смије ни на кога.