Studenti i profesori naoružani na predavanjima

Teksas je proteklog vikenda usvojio zakon koji dozvoljava studentima i profesorima univerziteta da dolaze naoružani na predavanja.

Svijet 17.06.2015 | 13:30
Studenti i profesori naoružani na predavanjima

"Naoružano društvo je bezbjedno društvo, jer kad god je vatreno oružje pod kontrolom postoji veća opasnost da dođe do žrtava", izjavio je početkom juna "Njujork tajmsu" Džonatan Stikland, autor teksta novog teksaškog zakona.

Republikanski guverner Teksasa Greg Abot je u subotu stavio svoj potpis na zakon čime je on definitivno usvojen.

Teksas je tako postao osma američka država koja je usvojila ovakvu mjeru uprkos protestima univerzitetskih vlasti. Zakon će početi da se primjenjuje od idućeg ljeta, a važiće za sve studente starije od 21 godinu. U zakonu se posebno ističe da nosioci oružja moraju da paze da ono ne bude vidljivo.

O ovom zakonu se već nekoliko godina raspravljalo u Teksasu. Godine 2011, Predstavnički dom i Senat su se izjasnili u prilog ove mjere, a glavni argument je bio da su studenti "lake mete" u slučaju napada na kampus i da je "dosad njihova jedina opcija bila da se sakriju iza klupe ili da se prave mrtvi" kada neko puca u njih.

Američko Udruženje studenata za skriveno nošenje oružja na kampusu (Students for concealed carry od campus) broji nekoliko desetina hiljada članova.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

siromah

17.06.2015 12:24

J**EM TI AMERIKU, KAO U VRIJEME KAUBOJA - i oni nama prodaju (NAMECU) demokratiju, ko je ovdje jos normalan...?

ODGOVORITE
Name

Igor

17.06.2015 14:30

Nemoj to da shvatas na taj nacin. Oruzje mora biti sakriveno, sluzi za samoodbanu i kao "izjednacivac" . Da se usvoji takav zakon nabildani siledzija sa 150 kg bi dobro razmislio da li ce nasrnuti na bilo koga. Ovako te on opali samarom i ako dokazes, imas svjedoka da se to desilo dobije 400 maraka kaznu. Siledzija ti moze u kucu kad hoce, vrsljati , maltretirati i otici ako je jaci. Doce ti malo sutra kad zna da mozes da ga roknes cim ti udje u dvoriste. I jos jedna stvar Teksas je drzava sa najnizom stopom kriminaliteta. Razmisli zasto. Niko ne smije ni na koga.