Мушкарци су заправо "слабији пол"?

Жене важе за “слабији пол”, али у просеку живе дуже од мушкараца. Научници сматрају да су пронашли одговор на питање зашто је то тако.

Здравље 17.06.2015 | 11:00
Мушкарци су заправо "слабији пол"?

Они кажу да мушкарци од мајки наслеђују “дефектан ДНК” због којег умиру раније од жена. Исти део ДНК није штетан за кћери, него је заправо “изузетно прилагођен” њиховим потребама.

Истраживач Нил Гемел са Универзитета у Отагу назива ген “мајчиним проклетством”.

Наиме, оба родитеља преносе гене на следећу генерацију, па се све штетне мутације постепено елиминишу. Међутим, митохондријску ДНК преносе само жене, што значи да се елиминишу све мутације штетне по кћери.

Међутим, ДНК која је штетна за мушкарце остаје, због чега су они у великој опасности, каже професор.

То значи да они могу наследити ДНК који негативно утиче на њихово срце, мозак, мишиће и ниво енергије, па то објашњава зашто, у просеку, живе три до четири године краће од жена.

Гемелова теорија представљена је на годишњој конференцији Европског друштва за људску репродукцију и ембриологију у Лисабону и заснована је на вишедеценијском проучавању животињских врста.

“То је иронија или грозна еволуциона неправда – мушку плодност као таоца држи молекул наслеђен од жена”, каже професор Гемел објашњавајући да митохондријска ДНК код мушкараца може чак утицати и на стерилитет.

“Мушкарци су заиста слабији пол.”

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар