Muškarci su zapravo "slabiji pol"?

Žene važe za “slabiji pol”, ali u proseku žive duže od muškaraca. Naučnici smatraju da su pronašli odgovor na pitanje zašto je to tako.

Zdravlje 17.06.2015 | 11:00
Muškarci su zapravo "slabiji pol"?

Oni kažu da muškarci od majki nasleđuju “defektan DNK” zbog kojeg umiru ranije od žena. Isti deo DNK nije štetan za kćeri, nego je zapravo “izuzetno prilagođen” njihovim potrebama.

Istraživač Nil Gemel sa Univerziteta u Otagu naziva gen “majčinim prokletstvom”.

Naime, oba roditelja prenose gene na sledeću generaciju, pa se sve štetne mutacije postepeno eliminišu. Međutim, mitohondrijsku DNK prenose samo žene, što znači da se eliminišu sve mutacije štetne po kćeri.

Međutim, DNK koja je štetna za muškarce ostaje, zbog čega su oni u velikoj opasnosti, kaže profesor.

To znači da oni mogu naslediti DNK koji negativno utiče na njihovo srce, mozak, mišiće i nivo energije, pa to objašnjava zašto, u proseku, žive tri do četiri godine kraće od žena.

Gemelova teorija predstavljena je na godišnjoj konferenciji Evropskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju u Lisabonu i zasnovana je na višedecenijskom proučavanju životinjskih vrsta.

“To je ironija ili grozna evoluciona nepravda – mušku plodnost kao taoca drži molekul nasleđen od žena”, kaže profesor Gemel objašnjavajući da mitohondrijska DNK kod muškaraca može čak uticati i na sterilitet.

“Muškarci su zaista slabiji pol.”

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar