Пет начина да престанете да грицкате нокте

Кажу да чак трећина адолесцената грицка нокте, али такође и да ће трећина њих престати с навиком до 35. године. Навике попут ове често радимо несвесно, а резултат су нервозе, стреса и досаде.

Здравље 17.06.2015 | 10:56
Пет начина да престанете да грицкате нокте

Грицкање ноктију свакако не изгледа ни лепо ни привлачно, а самим чином преносимо прљавштину и бактерије у уста. Резултат може да буде и неповратно оштећење ноктију, десни и зуба.

Ако желите да престанете с овом навиком, прочитајте савете како то и да учините.

1. Надоградња ноктију

Вештачки нокти не само да изгледају одлично, већ су од велике помоћи особама које их гризу. Уколико нисте тип особе која би уживала у тако сређеним ноктима, можете да их облепите фластером или да на руке ставити рукавице.

2.Усвојите нову навику

Баш као што то знају и зависници о цигаретама, навика се тешко решавамо. Покушајте да је замените неком добром. Неки од примера су жвакање жваке, грицкање орашастих плодова или певушење. Уколико вам ништа не полази за руком, обратите се стручњаку за помоћ.

3.Потражите подршку пријатеља

Пут до било ког циља је много лакши уз подршку пријатеља, а од посебне помоћи биће особа која пролази кроз исто што и ви.

4. Повежите осећаје и ситуације

Баш као и ситуације, наше мисли креирају и наше понашање. Ако можете да препознате које су ситуације окидач, постаните их свесни и размишљајте о њима сваки пут кад пожелите да грицкате нокте. Пробуђена свест о проблему може вам много помоћи.

5. Пронађите спас у опуштању

Ако сте већ препознали које вас ситуације и расположење терају да гризете нокте, пронађите неку методу опуштања која ће победити јаку жељу. Играјте, певајте, медитирајте или припремите биљни чај који ће вас умирити.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар