Ово је један од најстреснијих послова на свијету

Добро обучени контролори лета надгледају најпрометнији аеродром на свету. Како успевају да избегну катастрофе?

Занимљивости 17.06.2015 | 10:32
Ово је један од најстреснијих послова на свијету

Тим Џејсона Купера гледа кроз прозор контролног торња високог 87 метара на аеродрому Хитроу. Они наводе десетине хиљада људи на земљи и у ваздуху.

Један погрешан корак и могла би се догодити катастрофа, али атмосфера у торњу највећег британског аеродрома поприлично је мирна.

“Ту је притисак, али не и стрес”, рекао је Купер, који води “Ред Wатцх”, једну од три групе контролора лета који даноноћно надзиру летове на Хитроу.

“Чак мислим да се већини свиђа притисак”, каже он.

У торњу се налази подједнак број мушкараца и жена свих животних доба. Свој посао раде тихо и ефикасно, разговарајући с пилотима, повремено причајући једни с другима. Активност авиона је немилосрдна, на два терминала и само две писте, од којих свака годишње прими 19 милиона путника више од другог најпрометнијег аеродрома на свету.

Авио-превозници чекају у реду за полетање, док је небо пуно авиона који треба да слете. Посао контролора лета је да чекања смање на минимум, а за то балансирање је потребан интензиван фокус и импресиван низ техничких уређаја.

87 метара изнад Хитроуа торањ нуди импресиван поглед који се пружа преко километара равног терена. Контролорима треба визуелна потврда сваког узлетања и слетања, а радару и радијским везама прибегавају само када су временске прилике такве да је видљивост слаба.

Торањ је на два нивоа - подигнут средишњи подијум на ком су контролори за северну и јужну писту, који седе леђима окренути једно другом. Ту је и нижи подијум на ком су они који управљају саобраћајем на земљи.

Према закону, контролори могу да раде само 90 минута, након чега морају узети паузу од 30 минута и тако током шест до девет сати, зависно од тога колико им траје смена. То им помаже да се фокусирају на задатак усмеравања што је више авиона могуће што брже, односно и до 42 узлетања по сату.

Ноћу је додатно компликовано усмеравати густ саобраћај на Хитроу.Тај посао олакшава џиновски екран осетљив на додир, који показује осветљене различите делове аеродрома. Ту су и монитори за праћење који приказују положај и кретање свих авиона на тлу и призоре који детаљно приказују метеоролошке елементе као што су смер и брзина ветра.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Посао за нас.

18.06.2015 14:07

Цитав зивот ми је балкански стрес, овај посао би ми био као одмор од свега!

ОДГОВОРИТЕ