Ovo je jedan od najstresnijih poslova na svijetu

Dobro obučeni kontrolori leta nadgledaju najprometniji aerodrom na svetu. Kako uspevaju da izbegnu katastrofe?

Zanimljivosti 17.06.2015 | 10:32
Ovo je jedan od najstresnijih poslova na svijetu

Tim Džejsona Kupera gleda kroz prozor kontrolnog tornja visokog 87 metara na aerodromu Hitrou. Oni navode desetine hiljada ljudi na zemlji i u vazduhu.

Jedan pogrešan korak i mogla bi se dogoditi katastrofa, ali atmosfera u tornju najvećeg britanskog aerodroma poprilično je mirna.

“Tu je pritisak, ali ne i stres”, rekao je Kuper, koji vodi “Red Watch”, jednu od tri grupe kontrolora leta koji danonoćno nadziru letove na Hitrou.

“Čak mislim da se većini sviđa pritisak”, kaže on.

U tornju se nalazi podjednak broj muškaraca i žena svih životnih doba. Svoj posao rade tiho i efikasno, razgovarajući s pilotima, povremeno pričajući jedni s drugima. Aktivnost aviona je nemilosrdna, na dva terminala i samo dve piste, od kojih svaka godišnje primi 19 miliona putnika više od drugog najprometnijeg aerodroma na svetu.

Avio-prevoznici čekaju u redu za poletanje, dok je nebo puno aviona koji treba da slete. Posao kontrolora leta je da čekanja smanje na minimum, a za to balansiranje je potreban intenzivan fokus i impresivan niz tehničkih uređaja.

87 metara iznad Hitroua toranj nudi impresivan pogled koji se pruža preko kilometara ravnog terena. Kontrolorima treba vizuelna potvrda svakog uzletanja i sletanja, a radaru i radijskim vezama pribegavaju samo kada su vremenske prilike takve da je vidljivost slaba.

Toranj je na dva nivoa - podignut središnji podijum na kom su kontrolori za severnu i južnu pistu, koji sede leđima okrenuti jedno drugom. Tu je i niži podijum na kom su oni koji upravljaju saobraćajem na zemlji.

Prema zakonu, kontrolori mogu da rade samo 90 minuta, nakon čega moraju uzeti pauzu od 30 minuta i tako tokom šest do devet sati, zavisno od toga koliko im traje smena. To im pomaže da se fokusiraju na zadatak usmeravanja što je više aviona moguće što brže, odnosno i do 42 uzletanja po satu.

Noću je dodatno komplikovano usmeravati gust saobraćaj na Hitrou.Taj posao olakšava džinovski ekran osetljiv na dodir, koji pokazuje osvetljene različite delove aerodroma. Tu su i monitori za praćenje koji prikazuju položaj i kretanje svih aviona na tlu i prizore koji detaljno prikazuju meteorološke elemente kao što su smer i brzina vetra.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Posao za nas.

18.06.2015 14:07

Citav zivot mi je balkanski stres, ovaj posao bi mi bio kao odmor od svega!

ODGOVORITE