Односи БиХ и Србије корак уназад

Одгађање посјете србијанског предсједника Томислава Николића званичном Сарајеву оставиће временски траг, а вријеме је ненадокнадиви ресурс и за Србију и за БиХ.

Босна и Херцеговина 17.06.2015 | 09:45
Односи БиХ и Србије корак уназад

Ове ријечи Владимира Гоатија, угледног професора и политичког аналитичара из Србије, можда и најдубље продиру у срж проблема с којима се због актуелних политика у међусобним односима, али и на европском путу, могу сусрести и БиХ и Србија.

Иако је Николић, као што је познато, јучерашњу посјету БиХ одгодио на изричити захтјев Бакира Изетбеговића, бошњачког члана Предсједништва БиХ, поједини аналитичари сматрају да је предсједник Србије овакав сценарио једва дочекао.

"Не знам за праве узроке и не могу о томе, али ово ће сигурно уназадити односе Београда и Сарајева. Мислим да су већ данас односи даље него јуче и прекјуче", наглашава Гоати.

Сматра да су све тензије настале у вези с обиљежавањем 20. годишњице Сребренице, као лицитирање посјетом Сребреници Александра Вучића, предсједника Владе Србије, "знак великог незадовољства људи који доносе одлуке у БиХ".

"А да ли ће нешто промијенити долазак Вучића, који има прагматични приступ тешким идеолошким проблемима, то ћемо тек да видимо", истиче Гоати.

Асим Мујкић, професор на Факултету политичких наука у Сарајеву, сматра да Николићев недолазак не може додатно оптеретити односе, јер су они већ оптерећени дуги низ година.

"Кад год је на помолу неки значајан реформски искорак за БиХ - са свих страна имамо потезе који то доводе у питање. То је постало провидно! Тако гледам и на ову игру у вези с Насером Орићем, што је нешто што треба да буде пуштено правосуђу. Међутим, то питање се и овдје, а и у Србији, политизира", истиче Мујкић.

На питање ко су ти који то раде, одговара да је ријеч о онима којима реформе нису у интересу.

"Они знају да ће завршити иза решетака, како је то било и у Хрватској. Међутим, простор за манипулацију наших политичких елита све је мањи, а они су све нервознији", закључује Мујкић. 

Славо Кукић, мостарски професор и добар познавалац политичких прилика у БиХ и регији, закључује да нико није вриједан интереса читаве државе, "ма колико вриједан био".

"Па није то ни Насер Орић. Али на Орића не треба гледати као на специјални случај, него као живи доказ бх. муке. Исто би, наиме, било да је неки други Насер Орић, с хрватским или српским предзнаком", истиче Кукић, који се слаже с мишљењем саговорника да ово није безазлен дипломатски случај, те да ће имати реперкусија по односе двије државе.

Сличног је става и Ђорђе Вуковић, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци, који наводи да су односи двије државе толико рањиви да их свака контроверзна ситуација додатно комплицира.

"Потпуно је бесмислено да се сада, када се и Србија и БиХ желе прикључити ЕУ, ова ситуација користи за продубљивање кризе. Мислим да је у питању дневнополитичка бесмислица, из које се ипак очитавају и озбиљнији проблеми", каже Вуковић.

И он сматра да је Николић једва дочекао Изетбеговићеву реакцију.

"Она је кратковида и није утемељена на промишљању државника, већ је његова лична, партијска и етнонационална", закључује Вуковић.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

како

17.06.2015 07:51

Види Бакира међу орловима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

17.06.2015 07:56

У рату су хрватско цвијеце а у миру се око Срба улагују и тразе права. Да су победили Србе и као Хрвати отели српске територије не би ни разговарали са Србима, овако гледају како да нас сотонизују заборављајуци да су они са Алијом Изетбеговицем довели Арапе-мудзахедине који су врсили геноцид над Србима где су год стигли а највисе у подрињу и Сребреници због цега им се и догодила Сребреница има Србин јос много тога да освети и поврати то јесте да се национално отрезни од комунизма па да крене стопама Обилица, Синдјелица и Принципа. Доводи хрватско цвијеце, папу у Сарајево а не воде га у Јасеновац да се поклони и извини за ватиканско-устаске злоцине-ГЕНОЦИД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

707

17.06.2015 22:14

Позивам све Бошњаке и све Хрвате да један пута на овој страници дамо заједнички лајк...не можемо се договорити око српских хероја,и никада нећемо...Бошњаци имају своје хероје,и око тога нема договора...Хрвати имају своје хероје и око тога нема,нити ће када бити договора...али имамо сви заједнички проблем ВЛАСТ,која нас је довела на ивицу понора...ајмо један заједнички лајк да докажемо да нисмо задовољни и да желимо боље да живимо.

Name

Мд

17.06.2015 10:20

Србија да је паметна треба прекинути све односе са Бих све док не похапсе зликовце као сто је Ганиц ,Дивљак,Салкиц,Бецировиц,Изетбеговиц,Силајдјиц и остале талибане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мд

17.06.2015 16:02

Први пут си у праву, требало би Србија да прекине све односе са БиХ.

Name

а

18.06.2015 02:35

Наса република? Е мој друзе.. треба прекинути са Федерацијом...односе...друзе..