Odnosi BiH i Srbije korak unazad

Odgađanje posjete srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića zvaničnom Sarajevu ostaviće vremenski trag, a vrijeme je nenadoknadivi resurs i za Srbiju i za BiH.

Bosna i Hercegovina 17.06.2015 | 09:45
Odnosi BiH i Srbije korak unazad

Ove riječi Vladimira Goatija, uglednog profesora i političkog analitičara iz Srbije, možda i najdublje prodiru u srž problema s kojima se zbog aktuelnih politika u međusobnim odnosima, ali i na evropskom putu, mogu susresti i BiH i Srbija.

Iako je Nikolić, kao što je poznato, jučerašnju posjetu BiH odgodio na izričiti zahtjev Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, pojedini analitičari smatraju da je predsjednik Srbije ovakav scenario jedva dočekao.

"Ne znam za prave uzroke i ne mogu o tome, ali ovo će sigurno unazaditi odnose Beograda i Sarajeva. Mislim da su već danas odnosi dalje nego juče i prekjuče", naglašava Goati.

Smatra da su sve tenzije nastale u vezi s obilježavanjem 20. godišnjice Srebrenice, kao licitiranje posjetom Srebrenici Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Srbije, "znak velikog nezadovoljstva ljudi koji donose odluke u BiH".

"A da li će nešto promijeniti dolazak Vučića, koji ima pragmatični pristup teškim ideološkim problemima, to ćemo tek da vidimo", ističe Goati.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smatra da Nikolićev nedolazak ne može dodatno opteretiti odnose, jer su oni već opterećeni dugi niz godina.

"Kad god je na pomolu neki značajan reformski iskorak za BiH - sa svih strana imamo poteze koji to dovode u pitanje. To je postalo providno! Tako gledam i na ovu igru u vezi s Naserom Orićem, što je nešto što treba da bude pušteno pravosuđu. Međutim, to pitanje se i ovdje, a i u Srbiji, politizira", ističe Mujkić.

Na pitanje ko su ti koji to rade, odgovara da je riječ o onima kojima reforme nisu u interesu.

"Oni znaju da će završiti iza rešetaka, kako je to bilo i u Hrvatskoj. Međutim, prostor za manipulaciju naših političkih elita sve je manji, a oni su sve nervozniji", zaključuje Mujkić. 

Slavo Kukić, mostarski profesor i dobar poznavalac političkih prilika u BiH i regiji, zaključuje da niko nije vrijedan interesa čitave države, "ma koliko vrijedan bio".

"Pa nije to ni Naser Orić. Ali na Orića ne treba gledati kao na specijalni slučaj, nego kao živi dokaz bh. muke. Isto bi, naime, bilo da je neki drugi Naser Orić, s hrvatskim ili srpskim predznakom", ističe Kukić, koji se slaže s mišljenjem sagovornika da ovo nije bezazlen diplomatski slučaj, te da će imati reperkusija po odnose dvije države.

Sličnog je stava i Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, koji navodi da su odnosi dvije države toliko ranjivi da ih svaka kontroverzna situacija dodatno komplicira.

"Potpuno je besmisleno da se sada, kada se i Srbija i BiH žele priključiti EU, ova situacija koristi za produbljivanje krize. Mislim da je u pitanju dnevnopolitička besmislica, iz koje se ipak očitavaju i ozbiljniji problemi", kaže Vuković.

I on smatra da je Nikolić jedva dočekao Izetbegovićevu reakciju.

"Ona je kratkovida i nije utemeljena na promišljanju državnika, već je njegova lična, partijska i etnonacionalna", zaključuje Vuković.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kako

17.06.2015 07:51

Vidi Bakira među orlovima.

ODGOVORITE
Name

Serafim

17.06.2015 07:56

U ratu su hrvatsko cvijece a u miru se oko Srba ulaguju i traze prava. Da su pobedili Srbe i kao Hrvati oteli srpske teritorije ne bi ni razgovarali sa Srbima, ovako gledaju kako da nas sotonizuju zaboravljajuci da su oni sa Alijom Izetbegovicem doveli Arape-mudzahedine koji su vrsili genocid nad Srbima gde su god stigli a najvise u podrinju i Srebrenici zbog cega im se i dogodila Srebrenica ima Srbin jos mnogo toga da osveti i povrati to jeste da se nacionalno otrezni od komunizma pa da krene stopama Obilica, Sindjelica i Principa. Dovodi hrvatsko cvijece, papu u Sarajevo a ne vode ga u Jasenovac da se pokloni i izvini za vatikansko-ustaske zlocine-GENOCID.

ODGOVORITE
Name

707

17.06.2015 22:14

Pozivam sve Bošnjake i sve Hrvate da jedan puta na ovoj stranici damo zajednički lajk...ne možemo se dogovoriti oko srpskih heroja,i nikada nećemo...Bošnjaci imaju svoje heroje,i oko toga nema dogovora...Hrvati imaju svoje heroje i oko toga nema,niti će kada biti dogovora...ali imamo svi zajednički problem VLAST,koja nas je dovela na ivicu ponora...ajmo jedan zajednički lajk da dokažemo da nismo zadovoljni i da želimo bolje da živimo.

Name

Md

17.06.2015 10:20

Srbija da je pametna treba prekinuti sve odnose sa Bih sve dok ne pohapse zlikovce kao sto je Ganic ,Divljak,Salkic,Becirovic,Izetbegovic,Silajdjic i ostale talibane.

ODGOVORITE
Name

re Md

17.06.2015 16:02

Prvi put si u pravu, trebalo bi Srbija da prekine sve odnose sa BiH.

Name

a

18.06.2015 02:35

Nasa republika? E moj druze.. treba prekinuti sa Federacijom...odnose...druze..