Стижу захтјеви за гашење предајника

БиХ је једина земља у региону која до заданог рока, који истиче у сриједу, није успјела прећи са аналогног на дигитално емитовање сигнала.

Босна и Херцеговина 16.06.2015 | 23:06
Стижу захтјеви за гашење предајника

У наредним данима може се очекивати још захтјева за гашење појединих предајника који сметају сусједним државама.

"У Регулаторну агенцију за комуникације у претходних петнаестак дана већ је дошло неколико захтјева за гашење неких предајника, а у наредном периоду, поготово након што сутра (17. јун) истекне рок, свакако можемо очекивати више таквих захтјева", рекао је јуче Пламенко Чустовић, предсједник Савјета Регулаторне агенције за комуникације.

У четвртак ујутро, упозоравају у РАК-у, они који програм прате искључиво путем земаљске мреже остаће без пријема одређених ТВ канала.

"Веома мали број предајника у БиХ задовољава прописане одредбе, што значи да ће или бити угашени или ће морати да се технички прилагоде. Посљедице су јасне - становништво које прати ТВ програм искључиво путем земаљске мреже сигурно ће осјетити све негативне ефекте оваквих дешавања и остаће без пријема одређених ТВ канала или примати лошији сигнал", рекла је Амела Одобашић, руководилац Сектора за односе с јавношћу у РАК-у.

Због неиспуњавања међународних обавеза протеклих дана одржан је низ састанака, на којима је, по незваничним информацијама, дошло до одређених договора, што су нам индиректно потврдили и у Министарству комуникација и промета БиХ. У овом министарству кажу да су представницима три јавна РТВ сервиса предложили нацрт уговора којим би се узајамно регулисала њихова права и обавезе у смислу власништва, кориштења и одржавања дигиталне опреме, што је до сада био један од кључних проблема у реализацији пројекта. Наглашавају да се уз одређене дораде нацрта уговора и подршку Савјета министара БиХ врло брзо може очекивати монтирање комплетне опреме из прве фазе емитовања дигиталног сигнала и њено пуштање у рад.

Уколико су јавни РТВ сервиси постигли договор, већ за петнаестак дана може се очекивати монтирање опреме за прву фазу дигитализације која подразумијева увезивање и монтирање опреме за велике центре, односно Сарајево, Бањалуку и Мостар.

И један од добро упућених саговорника, који не жели да му откривамо име, каже да се прва фаза дигитализације која је и "кичма" цијелог система може завршити за петнаестак дана, а да након тога слиједи друга фаза, за коју је обезбијеђен новац, а која подразумијева расписивање међународног тендера за набавку опреме и инсталацију те опреме у регионалним центрима.

"Неки састанци су већ одржани, а неки се тек очекују. Надати се да ће превладати разум јер ми напросто морамо прећи са аналогног на дигитално емитовање", рекао је Чустовић.

БиХ се још 2006. године обавезала да ће прећи са аналогног на дигитално емитовање сигнала, међутим до данас, тј. до крајњег рока, то још није урадила. Неколико пута су пробијани рокови, првобитно и преамбициозно постављени рок био је крај 2011. године, који је на крају помјерен за почетак 2014. године, али до данас БиХ није успјела у томе иако је једна од ријетких земаља у региону која је била обезбиједила новац за те намјене. Како су раније истицали званичници у БиХ, од данас аналогни сигнал који се емитује са предајника у БиХ биће сметња државама из региона које су одавно прешле са аналогног на дигитално емитовање сигнала, са изузетком Србије, која је тек прије неколико дана успјела угасити све аналогне предајнике.

Став о овом питању јуче нисмо могли да добијемо од представника јавних РТВ сервиса. Ипак, у недавним изјавама, Радио-телевизија РС и Федерална ТВ позвале су РАК да почне да ради свој посао и јавности објасни шта су до сада урадили на смањењу сигнала из сусједних држава.

(Независне)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

грађанин

16.06.2015 21:15

А кад се угасе предајници, хоћемо ли и тада плаћати ову глупу тв претплату. Колико ми је познато србија је укинула претплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крле

16.06.2015 22:01

Ма ко висе гледа преко земаљског сигнала

ОДГОВОРИТЕ
Name

босс

16.06.2015 22:09

А силне паре од претплате... Од тог новца су се требале све тв куце опремити са диг. опремом да не додје до овога. Сад' су мање тв куце уцијењене и назалост бице угасене а своје законске обавезе су испуњавале...назалост. Дрзавни апарат не води рацуна ни о коме ('сем својих дупета) а могли су средства и за ово обезбједити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ведран

17.06.2015 02:53

Аналогни сигнал ради на истој фреквенцији као и 4Г мреза,зато се сусједне земље буне јер им омета рад.

Name

дигитала

17.06.2015 06:02

Опрема је у Сарајеву и спремна је за прузимање, РТРС несто то неце да преузме, БХТ и ФТВ су смонтирали опрему тако да неце се ниста десити.

Name

педја

17.06.2015 05:23

Како у свему ми морамо бити задњи у Европи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сића из африке

17.06.2015 05:36

Али зато смо први у Африци. Причао Бошковић на Управном одбору. "Стручњак" Сића, директор Медија центра, издигитолизовао Африку. Можда зато каснимо у БиХ. Али сад ће то он, часком. Има провјерен и облопоран на паре тим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

17.06.2015 05:38

Нека их што пре угасе. Није штета ако и не буду емитовали програм никако. Уствари, мања је штета да уопште не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

17.06.2015 06:22

Ста казе Стевандиц на све ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

др Младен

17.06.2015 08:32

Он је у Дрвару..тамо нема ни једног сигнала...

Name

Боле

17.06.2015 06:51

Доле творевина звана БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срна

17.06.2015 07:19

Српска 4-евер.

Name

Ђоле

17.06.2015 07:24

Зар већ није на дну?

Name

Срки

17.06.2015 07:27

Федерација на апаратима :) :)

Name

XY

17.06.2015 08:15

Постоји ли могућност да немамо никако пријем, ни преко аналогне ни дигиталне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна48

17.06.2015 08:46

Је.ем ти куцу коју воде тројица газда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипл инг ел тех

17.06.2015 09:43

Аналогни сигнал не смета дигиталном, осим ако су баш на истој фреквенцији и ако је аналогни прилично јачи од дигиталног сигнала. У сваком случају, ако је аналогни сигнал на истој фреквенцији са дигиталним, може та ТВ кућа промијенити тај ТВ канал и аналогни предајник може остати да ради. Нпр са канала 42 предје на канал 43. И ником не смета. Власт у Босни и Херцеговини је бандитска а што је још горе потпуно је технички неписмена. Сви ти људи који раде у РАКу исто тако не знају ни како се зову. Босном и Херцеговином управљају корупција и организовани криминал. Босна и Херцеговина технолошки заостаје за ЕУ бар 50 година. Не може се у БиХ имати све оно што имају у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицо

17.06.2015 10:28

Немој се секират све це ресити Приједорски конобар Милиновиц.

Name

дипл инг ел тех

17.06.2015 18:13

Како Србија може тражити да се погасе аналогни предајници у Босни и Херцеговини? БиХ је друга држава. БиХ није ни чланица ЕУ. Предајници у БиХ нису до сада сметали ТВ каналима у Србији а сад тек кад се у Србији прешло на додатно дигитално кодован сигнал, тек сад не сметају. Ни у једној држави бивше Југославије нико нема појма о дигиталној телевизији то јест нико не производи ништа везано за те технологије. Једно је бити у стању нешто произвести а друга је ствар паламудити од јутра до сутра то јест долазити на посао у државним органима и убирати баснословну плату наспрам плата дипломираних инжењера који одрадјују стручне послове по јавним и приватним предузећима. Дипломирани инжењери морају основати свој синдикат или комору као што то имају адвокати. Па рећи багри, од данас плата дипломираног инжењера мора бити бар три пута већа од плате посланика. Посланика има за наћи гдје год хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ