Stižu zahtjevi za gašenje predajnika

BiH je jedina zemlja u regionu koja do zadanog roka, koji ističe u srijedu, nije uspjela preći sa analognog na digitalno emitovanje signala.

Bosna i Hercegovina 16.06.2015 | 23:06
Stižu zahtjevi za gašenje predajnika

U narednim danima može se očekivati još zahtjeva za gašenje pojedinih predajnika koji smetaju susjednim državama.

"U Regulatornu agenciju za komunikacije u prethodnih petnaestak dana već je došlo nekoliko zahtjeva za gašenje nekih predajnika, a u narednom periodu, pogotovo nakon što sutra (17. jun) istekne rok, svakako možemo očekivati više takvih zahtjeva", rekao je juče Plamenko Čustović, predsjednik Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije.

U četvrtak ujutro, upozoravaju u RAK-u, oni koji program prate isključivo putem zemaljske mreže ostaće bez prijema određenih TV kanala.

"Veoma mali broj predajnika u BiH zadovoljava propisane odredbe, što znači da će ili biti ugašeni ili će morati da se tehnički prilagode. Posljedice su jasne - stanovništvo koje prati TV program isključivo putem zemaljske mreže sigurno će osjetiti sve negativne efekte ovakvih dešavanja i ostaće bez prijema određenih TV kanala ili primati lošiji signal", rekla je Amela Odobašić, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću u RAK-u.

Zbog neispunjavanja međunarodnih obaveza proteklih dana održan je niz sastanaka, na kojima je, po nezvaničnim informacijama, došlo do određenih dogovora, što su nam indirektno potvrdili i u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH. U ovom ministarstvu kažu da su predstavnicima tri javna RTV servisa predložili nacrt ugovora kojim bi se uzajamno regulisala njihova prava i obaveze u smislu vlasništva, korištenja i održavanja digitalne opreme, što je do sada bio jedan od ključnih problema u realizaciji projekta. Naglašavaju da se uz određene dorade nacrta ugovora i podršku Savjeta ministara BiH vrlo brzo može očekivati montiranje kompletne opreme iz prve faze emitovanja digitalnog signala i njeno puštanje u rad.

Ukoliko su javni RTV servisi postigli dogovor, već za petnaestak dana može se očekivati montiranje opreme za prvu fazu digitalizacije koja podrazumijeva uvezivanje i montiranje opreme za velike centre, odnosno Sarajevo, Banjaluku i Mostar.

I jedan od dobro upućenih sagovornika, koji ne želi da mu otkrivamo ime, kaže da se prva faza digitalizacije koja je i "kičma" cijelog sistema može završiti za petnaestak dana, a da nakon toga slijedi druga faza, za koju je obezbijeđen novac, a koja podrazumijeva raspisivanje međunarodnog tendera za nabavku opreme i instalaciju te opreme u regionalnim centrima.

"Neki sastanci su već održani, a neki se tek očekuju. Nadati se da će prevladati razum jer mi naprosto moramo preći sa analognog na digitalno emitovanje", rekao je Čustović.

BiH se još 2006. godine obavezala da će preći sa analognog na digitalno emitovanje signala, međutim do danas, tj. do krajnjeg roka, to još nije uradila. Nekoliko puta su probijani rokovi, prvobitno i preambiciozno postavljeni rok bio je kraj 2011. godine, koji je na kraju pomjeren za početak 2014. godine, ali do danas BiH nije uspjela u tome iako je jedna od rijetkih zemalja u regionu koja je bila obezbijedila novac za te namjene. Kako su ranije isticali zvaničnici u BiH, od danas analogni signal koji se emituje sa predajnika u BiH biće smetnja državama iz regiona koje su odavno prešle sa analognog na digitalno emitovanje signala, sa izuzetkom Srbije, koja je tek prije nekoliko dana uspjela ugasiti sve analogne predajnike.

Stav o ovom pitanju juče nismo mogli da dobijemo od predstavnika javnih RTV servisa. Ipak, u nedavnim izjavama, Radio-televizija RS i Federalna TV pozvale su RAK da počne da radi svoj posao i javnosti objasni šta su do sada uradili na smanjenju signala iz susjednih država.

(Nezavisne)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

građanin

16.06.2015 21:15

A kad se ugase predajnici, hoćemo li i tada plaćati ovu glupu tv pretplatu. Koliko mi je poznato srbija je ukinula pretplatu.

ODGOVORITE
Name

krle

16.06.2015 22:01

Ma ko vise gleda preko zemaljskog signala

ODGOVORITE
Name

boss

16.06.2015 22:09

A silne pare od pretplate... Od tog novca su se trebale sve tv kuce opremiti sa dig. opremom da ne dodje do ovoga. Sad' su manje tv kuce ucijenjene i nazalost bice ugasene a svoje zakonske obaveze su ispunjavale...nazalost. Drzavni aparat ne vodi racuna ni o kome ('sem svojih dupeta) a mogli su sredstva i za ovo obezbjediti

ODGOVORITE
Name

Vedran

17.06.2015 02:53

Analogni signal radi na istoj frekvenciji kao i 4G mreza,zato se susjedne zemlje bune jer im ometa rad.

Name

digitala

17.06.2015 06:02

Oprema je u Sarajevu i spremna je za pruzimanje, RTRS nesto to nece da preuzme, BHT i FTV su smontirali opremu tako da nece se nista desiti.

Name

pedja

17.06.2015 05:23

Kako u svemu mi moramo biti zadnji u Evropi?

ODGOVORITE
Name

sića iz afrike

17.06.2015 05:36

Ali zato smo prvi u Africi. Pričao Bošković na Upravnom odboru. "Stručnjak" Sića, direktor Medija centra, izdigitolizovao Afriku. Možda zato kasnimo u BiH. Ali sad će to on, časkom. Ima provjeren i obloporan na pare tim.

ODGOVORITE
Name

Mirko

17.06.2015 05:38

Neka ih što pre ugase. Nije šteta ako i ne budu emitovali program nikako. Ustvari, manja je šteta da uopšte ne rade.

ODGOVORITE
Name

Joja

17.06.2015 06:22

Sta kaze Stevandic na sve ovo?

ODGOVORITE
Name

dr Mladen

17.06.2015 08:32

On je u Drvaru..tamo nema ni jednog signala...

Name

Bole

17.06.2015 06:51

Dole tvorevina zvana BiH!

ODGOVORITE
Name

Srna

17.06.2015 07:19

Srpska 4-ever.

Name

Ђоле

17.06.2015 07:24

Зар већ није на дну?

Name

Срки

17.06.2015 07:27

Федерација на апаратима :) :)

Name

XY

17.06.2015 08:15

Postoji li mogućnost da nemamo nikako prijem, ni preko analogne ni digitalne?

ODGOVORITE
Name

una48

17.06.2015 08:46

Je.em ti kucu koju vode trojica gazda?

ODGOVORITE
Name

dipl ing el teh

17.06.2015 09:43

Analogni signal ne smeta digitalnom, osim ako su baš na istoj frekvenciji i ako je analogni prilično jači od digitalnog signala. U svakom slučaju, ako je analogni signal na istoj frekvenciji sa digitalnim, može ta TV kuća promijeniti taj TV kanal i analogni predajnik može ostati da radi. Npr sa kanala 42 predje na kanal 43. I nikom ne smeta. Vlast u Bosni i Hercegovini je banditska a što je još gore potpuno je tehnički nepismena. Svi ti ljudi koji rade u RAKu isto tako ne znaju ni kako se zovu. Bosnom i Hercegovinom upravljaju korupcija i organizovani kriminal. Bosna i Hercegovina tehnološki zaostaje za EU bar 50 godina. Ne može se u BiH imati sve ono što imaju u EU.

ODGOVORITE
Name

mico

17.06.2015 10:28

Nemoj se sekirat sve ce resiti Prijedorski konobar Milinovic.

Name

dipl ing el teh

17.06.2015 18:13

Kako Srbija može tražiti da se pogase analogni predajnici u Bosni i Hercegovini? BiH je druga država. BiH nije ni članica EU. Predajnici u BiH nisu do sada smetali TV kanalima u Srbiji a sad tek kad se u Srbiji prešlo na dodatno digitalno kodovan signal, tek sad ne smetaju. Ni u jednoj državi bivše Jugoslavije niko nema pojma o digitalnoj televiziji to jest niko ne proizvodi ništa vezano za te tehnologije. Jedno je biti u stanju nešto proizvesti a druga je stvar palamuditi od jutra do sutra to jest dolaziti na posao u državnim organima i ubirati basnoslovnu platu naspram plata diplomiranih inženjera koji odradjuju stručne poslove po javnim i privatnim preduzećima. Diplomirani inženjeri moraju osnovati svoj sindikat ili komoru kao što to imaju advokati. Pa reći bagri, od danas plata diplomiranog inženjera mora biti bar tri puta veća od plate poslanika. Poslanika ima za naći gdje god hoćeš.

ODGOVORITE