Индијанци своју културу представили у Бијељини

Шесточлана група америчких Индијанаца из Аризоне данас је посјетила Бијељину. У радионици која је одржана у бијељинском Центру за културу представили су своје аутентично културно наслеђе.

Република Српска 16.06.2015 | 21:00
Индијанци своју културу представили у Бијељини

Традиционалним плесом, причом и игром, кроз аутентично културно наслеђе група америчких Индијанаца “Жута птица” преноси знања о значају животне средине, очувању живота у природи и различитости култура.

У својој 25 година дугој каријери ова међународно призната група путовала и наступала као културни амбасадор своје земље на бројним фестивалима у Европи, Сјеверној и Јужној Америци. По први пут су посјетили Босну и Херцеговину.

“На овој радионици ћемо израђивати од љуске кукуруза, тако је радила моја бака и на овај начин желимо да покажемо да стварима које нас окружују направити нешто јако корисно и занимљиво”, каже Кен Данкан, члана Сан Карлос Апачи племена.

Због све модернијег начина живота, култура америчких Индијанаца полако почиње да блиједи, прича Кен Данкан Старији.

“И дан данас се трудимо да одржимо свој фолклор, да пјевамо наше пјесме, облачимо народну ношњу, а ја свој матерњи језик говорим перфектно”, додаје Данкан.

“Жута птица” ће одржати музичко-сценски наступ, кроз који ће да покаже јединствен дух америчких Индијанаца у препознатљивој игри и плесу која је постала препознатљива широм свијета.

(БН ТВ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Геноцид

16.06.2015 21:49

Они су, ваљда, приви у савремено доба. Колико их је било? Колико их сад има? Гдје је генерал Кастер?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

16.06.2015 22:42

Имали смо Козаке сад Индијанце јос нису досли Бусхмани и Ескими,сви комедијаси долазе у РС осим страних улагаца,бизнисмена.Ниста није слуцајно у дрзави насој Данској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

18.06.2015 10:24

Ко би да ти долази. Они из лгбт популације или како се већ зову да парадираш поносно са њима а да заузврат створе робове од нас. Нема више дједа мразева поготово на западу. Ако ти се тамо свиђа срећан ти пут. Индијанци су племенит и поштен народ. Кроз своју историју заједно са јужноамерчким индијанима чија је цивилација скоро дупло старија од наше узимали су од природе онолико колико им је требало. Сада влада похлепа запада, отимају све што могу и убрзано нас све уништавају. Упути се мало у историју овог народа и осталих што си набројао па ћеш видјети да смо ми на самом дну. Нису велике стаклене зграде и скупа аута мјерило вриједности културе једног народа.

Name

Симо

17.06.2015 06:26

Ко је изврсио геноцид над овим народом?!! Амери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гоги

17.06.2015 07:20

Ово је добар знак да је Република Српска најдемократскија држава у региону. Нека долазе, све их треба угостити по традицији православља. Добро нам дошли сви добронамјерни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

17.06.2015 09:09

Ми и Индијанци имамо доста заједницког,од лова на њих и нас па до истребљења само смо ми мрдамо јос недамо се, а исти је џелат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

17.06.2015 11:15

Само да нису амерички , све би добро било !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не лупетај

18.06.2015 02:39

..токмак кад не знас ниста.

Name

Истина?

17.06.2015 12:57

Да ли је истина да се за то издвојило преко 50.000КМ?

ОДГОВОРИТЕ