Indijanci svoju kulturu predstavili u Bijeljini

Šestočlana grupa američkih Indijanaca iz Arizone danas je posjetila Bijeljinu. U radionici koja je održana u bijeljinskom Centru za kulturu predstavili su svoje autentično kulturno nasleđe.

Republika Srpska 16.06.2015 | 21:00
Indijanci svoju kulturu predstavili u Bijeljini

Tradicionalnim plesom, pričom i igrom, kroz autentično kulturno nasleđe grupa američkih Indijanaca “Žuta ptica” prenosi znanja o značaju životne sredine, očuvanju života u prirodi i različitosti kultura.

U svojoj 25 godina dugoj karijeri ova međunarodno priznata grupa putovala i nastupala kao kulturni ambasador svoje zemlje na brojnim festivalima u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Po prvi put su posjetili Bosnu i Hercegovinu.

“Na ovoj radionici ćemo izrađivati od ljuske kukuruza, tako je radila moja baka i na ovaj način želimo da pokažemo da stvarima koje nas okružuju napraviti nešto jako korisno i zanimljivo”, kaže Ken Dankan, člana San Karlos Apači plemena.

Zbog sve modernijeg načina života, kultura američkih Indijanaca polako počinje da blijedi, priča Ken Dankan Stariji.

“I dan danas se trudimo da održimo svoj folklor, da pjevamo naše pjesme, oblačimo narodnu nošnju, a ja svoj maternji jezik govorim perfektno”, dodaje Dankan.

“Žuta ptica” će održati muzičko-scenski nastup, kroz koji će da pokaže jedinstven duh američkih Indijanaca u prepoznatljivoj igri i plesu koja je postala prepoznatljiva širom svijeta.

(BN TV)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Genocid

16.06.2015 21:49

Oni su, valjda, privi u savremeno doba. Koliko ih je bilo? Koliko ih sad ima? Gdje je general Kaster?

ODGOVORITE
Name

Gogi

16.06.2015 22:42

Imali smo Kozake sad Indijance jos nisu dosli Bushmani i Eskimi,svi komedijasi dolaze u RS osim stranih ulagaca,biznismena.Nista nije slucajno u drzavi nasoj Danskoj.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

18.06.2015 10:24

Ko bi da ti dolazi. Oni iz lgbt populacije ili kako se već zovu da paradiraš ponosno sa njima a da zauzvrat stvore robove od nas. Nema više djeda mrazeva pogotovo na zapadu. Ako ti se tamo sviđa srećan ti put. Indijanci su plemenit i pošten narod. Kroz svoju istoriju zajedno sa južnoamerčkim indijanima čija je civilacija skoro duplo starija od naše uzimali su od prirode onoliko koliko im je trebalo. Sada vlada pohlepa zapada, otimaju sve što mogu i ubrzano nas sve uništavaju. Uputi se malo u istoriju ovog naroda i ostalih što si nabrojao pa ćeš vidjeti da smo mi na samom dnu. Nisu velike staklene zgrade i skupa auta mjerilo vrijednosti kulture jednog naroda.

Name

Simo

17.06.2015 06:26

Ko je izvrsio genocid nad ovim narodom?!! Ameri!

ODGOVORITE
Name

re gogi

17.06.2015 07:20

Ovo je dobar znak da je Republika Srpska najdemokratskija država u regionu. Neka dolaze, sve ih treba ugostiti po tradiciji pravoslavlja. Dobro nam došli svi dobronamjerni.

ODGOVORITE
Name

Md

17.06.2015 09:09

Mi i Indijanci imamo dosta zajednickog,od lova na njih i nas pa do istrebljenja samo smo mi mrdamo jos nedamo se, a isti je dželat.

ODGOVORITE
Name

UG

17.06.2015 11:15

Samo da nisu američki , sve bi dobro bilo !

ODGOVORITE
Name

Ne lupetaj

18.06.2015 02:39

..tokmak kad ne znas nista.

Name

Istina?

17.06.2015 12:57

Da li je istina da se za to izdvojilo preko 50.000KM?

ODGOVORITE