Ево како ће свијет изгледати 2100. године

Слика коју гледате омогућава вам да завирите у нашу "климатску будућност".

Занимљивости 16.06.2015 | 10:50
Ево како ће свијет изгледати 2100. године

Судећи према 21 различитом климатском моделу, овако ће изгледати месец јул 2099. године: концентрација угљен-диоксида ће бити већа од 900 на милион честица и чиниће готово 0,1 одсто Земљине атмосфере (поређења ради, почетком 2015. достигнута је вредност од 400 на милиона честица).

Прогнозе изражене на мапи максималних дневних температура заснивају се на Насином каталогу отворених података објављеном деветог јуна, а који повезује историјска бележења и климатске моделе како би се дошло до прогнозе високе резолуције за крај века.

Подаци које хостује Насина платформа Наса Еартх Еxцханге (НЕX), а који могу да се прате до нивоа појединачних градова и места на дневној бази, помоћи ће земљама у развоју да предвиде последице промене модела када је реч о временским приликама, поплавама и сушама, и да се за њих припреме.

Како је саопштила НАСА, каталог отворених података интегрише актуелна мерења из целог света и податке из климатских симулација, које користе најбоље физичке моделе климатског система како би се предвидело како ће глобална клима изгледати у будућности.

При томе полази од два различита сценарија о ефектима емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште: “уобичајеног”, базираног на актуелним трендовима, и “екстремног”, који подразумева значајно повећање емисије гасова.

“Насине пројекције климе нуде детаљан поглед на температуре и падавине у будућности широм света, у резолуцији од 24 километара, и покривају период од 1950. до 2100. године. Каталог података од 11 терабајта нуди дневну процену максималних и минималних температура и падавина широм света”, наводи Наса.

НЕX, чији су подаци и алатке за анализу доступни преко ОпенНеx пројекта на Амазоновим интернет услугама, савршен су пример како научно знање може да се подели с јавношћу.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар