Поплављени траже психолошку помоћ

Број грађана који траже психолошку подршку стручњака у периоду након катастрофалних поплава које су БиХ погодиле 2014. године знатно је повећан, а међу онима који су својим захтјевима указали да им је овакав вид помоћи све неопходнији предњаче Шамчани, Добојлије и Бијељинци.

Република Српска 16.06.2015 | 08:54
Поплављени траже психолошку помоћ

Оцијенили су ово представници Удружења психолога Републике Српске и учесници симпозијума "Очување менталног здравља у заједници након природних катастрофа", који је одржан у Административном центру Владе Републике Српске.

Милан Латиновић, помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске, констатовао је да постоје различите фазе реакција на катастрофална дешавања.

"Оне се крећу од оних првобитних ситуација када се човјек бави питањем преживљавања и стварања нових основних услова за живот, до фазе када постају актуелна питања која се односе на ментално здравље након што преживе катастрофу", рекао је он.

Латиновић је додао и то да је укупно посматрано, директно и индиректно, у Српској трауме узроковане поплавама преживјело 900.000 грађана.

"Управо због овога радимо на стварању акционог плана психолошке помоћи грађанима у случају катастрофа, који ћемо ускоро предложити Влади Републике Српске", рекао је он.

Дијана Ðурић, предсједник Друштва психолога Републике Српске, објаснила је да се након поплава људи често јављају због соматских тегоба, односно постојања физичке боли која је узрокована трауматским искуством и психолошким стањем.

Она је поручила да грађани треба да потраже помоћ стручне особе ако примијете да дужи период имају проблема са сном, да имају кошмарне снове, низак праг толеранције, да осјећају неки вид потребе за осамљивањем и слично.

Ðурићева је рекла да они који осјећају овакав или неки други симптом, а који их након поплава мучи, треба да потраже помоћ у центрима за ментално здравље.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, рекао је да су психолози у свим школама и општинама које су биле поплављене били у обавези да пруже психолошку помоћ.

Он је додао да су кроз радионице и разне видове пружања подршке дјеци из поплављених подручја психолози радили на отклањању стреса код њих.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

камелеон

16.06.2015 07:58

Сви смо ми у животу пролазили тешке тренутке, али снагом воље и оптимизмом све се превазилазило.Од поплава се прави непремостива катастрофа, што у стварности и није.Људи засучите рукаве и на посао од кукања нема ништа. Моја породица и ја смо 1992. године напустили свој дом и имање у Сарајеву са једном кесом у руци. Нисмо имали времена ни за психо третмане а богами нити за било какве врсте нечије помоћи.Срећан вам рад и да сте здрави, то је најпрече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

живота

16.06.2015 09:05

У праву си људино.

Name

дјело на видјело

16.06.2015 08:37

Метеоролошке бомбе , сеизмолошке бомбе...ово су посљедице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мили

16.06.2015 10:40

Камелеон, немој тако. Мене је задесило 93 као и тебе, али ова друга поплава ми је тезе пала него цитав рат и све пратеце муке. Најгоре је када си беспомоцан да несто промијенис, једино да напустис новостворени дом, али нема се ни година ни новца за нови поцетак.

ОДГОВОРИТЕ