СП - анализа: ''Орлићи'' за историју и образ Европе!

Некада Фиго и Руи Кошта, па Ћави и Касиљас, јуче Погба, данас Сергеј, Жиле, Рајко...Италија, Холандија и Енглеска никада нису освојили Мундијалито, Немци чекају већ 35 година, а Србија може да постане једна од ретких европских селекција која је покорила свет.

Фудбал 17.06.2015 | 00:00
СП - анализа: ''Орлићи'' за историју и образ Европе!

Колико лепо, али и чудно је звучало: Фудбалери Србије су у полуфиналу светског првенства!

Десетак сати после још једног анестезирања нације у извођењу Орлова, наша омладинска репрезентација је успела опет да са краја света разбуди и распева разочарану Србију. Орлићи су постали најлепша јутарња увертира, савршен почетак ових врелих јунских дана.

И не само да феноменално бране част Србије, већ су остали и једини адут Европе. Аустријанцима, Украјинцима и Мађарима су се јутрос прикључили Португалци и Немци. Сви они су спаковали кофере, само су наши момци издржали и још су у игри за титулу светског првака.

Колики је подвиг доћи до полуфинала Мундијалита најбоље говоре резултати европских селекција на минулим турнирима. На претходном СП, само је Француска од европских селекција дошла до полуфинала. И на крају је освојила титулу, па се надамо да ће и Орлићи ићи истим путем. Пре четири године су две европске селекције биле у полуфиналу, две године раније само једна...

Укупно, у последњих 25 година је одржано 12 финалних турнира за омладинске репрезентације. Иако су били увек најбрејнији учесници, Европљани се нису прославили. Само три пута на претходних 12 турнира су освојили шампионску круну. Јужноамериканци су доминирали, чак су и Африканци освојили једну титулу.

Кроз историју овог престижног такмичења, на укупно 19 завршних турнира, пет различитих европских селекција се октило титулом првака. Први Мундијалито је одигран 1977. године када је Совјетски Савез овојио прво место, а Владимир Бесонов је име које се највише памти са тог турнира. Две године касније су заблистали Аргентинци, а засијала је звезда омаленог виртуоза Дијега Араманда Марадоне. На трећем Мундијалиту су тријумфовали Западни Немци, а Михаел Цорк је био највеће име из те генерације.

Потом су Бразилци везали две титуле, да би 1987. године у Чилеу планету под ноге бацила невероватна генерација Југославије са Мијатовићем, Шукером, Бобаном, Просинечким... Југославија је најавила и најбољу епоху Европљања на светским првенствима за омладинце. Следеће две титуле су отишле у руке Португалаца. Прву генерацију су предводили Пауло Соуза, Жоао Пинто, Фернандо Коуто, голман Брасар... И у другој генерацији су били Жоао Пинто и Брасар, али су имали још боље саиграче у виду Мануела Руи Коште, Луиша Фига, Абела Шавијера, Жоржа Коште... Португалци су до данас једина селекција из Европе са две титуле на Мундијалитима.

После њих је кренула доминација Јужноамериканаца. Од следећих осам титула, чак седам је отишло у Бразил и Аргентину! Само су Шпанци 1999. године у Нигерији са генерацијом Ћавија, Икера Касиљаса и Карлоса Марчене успели да прекину доминацију Латиноса.

Коначно пре две године су Французи осветлали образ Европе. Тај Мундијалито је био одскочна даска за Пола Погбу, Жофрија Кондогбију, Курта Зуму, Лукаса Диња, Флоријана Тована, Самуела Умтитија...

Сада Европа поново има само један адут уочи полуфинала. Српски Орлићи бране част Старог континента. Неки од њих су се већ раније у Литванији окитили титулом првака Европе. Знају како се иде до краја, а остале су им још две препреке до највећег успеха у историји српског репрезентативног фудбала.

Фудбалске силе попут Холандије, Италије или Енглеске никада нису стигле ни до полуфинала Мундијалита, а имали су страшне играче. Немци имају само једну круну и њихов пост траје већ 35 година. Французи и Шпанци имају такође по једну титулу. На специјално место у историји европског и светског фудбала, име може да допише и Србија. И да се једног дана Мундијалито одигран 2015. године на Новом Зеланду памти по Милинковић Савићима, Живковићу, Гаћиновићу, Рајковићу, Максимовићу, Антонову и осталим Орлићима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

херцеговина

16.06.2015 22:11

Јос је Вујадин Босков говорио да је насим играцима само да потпису први уговор а касније нико зив их не мозе натјерати да тренира.

ОДГОВОРИТЕ