SP - analiza: ''Orlići'' za istoriju i obraz Evrope!

Nekada Figo i Rui Košta, pa Ćavi i Kasiljas, juče Pogba, danas Sergej, Žile, Rajko...Italija, Holandija i Engleska nikada nisu osvojili Mundijalito, Nemci čekaju već 35 godina, a Srbija može da postane jedna od retkih evropskih selekcija koja je pokorila svet.

Fudbal 17.06.2015 | 00:00
SP - analiza: ''Orlići'' za istoriju i obraz Evrope!

Koliko lepo, ali i čudno je zvučalo: Fudbaleri Srbije su u polufinalu svetskog prvenstva!

Desetak sati posle još jednog anesteziranja nacije u izvođenju Orlova, naša omladinska reprezentacija je uspela opet da sa kraja sveta razbudi i raspeva razočaranu Srbiju. Orlići su postali najlepša jutarnja uvertira, savršen početak ovih vrelih junskih dana.

I ne samo da fenomenalno brane čast Srbije, već su ostali i jedini adut Evrope. Austrijancima, Ukrajincima i Mađarima su se jutros priključili Portugalci i Nemci. Svi oni su spakovali kofere, samo su naši momci izdržali i još su u igri za titulu svetskog prvaka.

Koliki je podvig doći do polufinala Mundijalita najbolje govore rezultati evropskih selekcija na minulim turnirima. Na prethodnom SP, samo je Francuska od evropskih selekcija došla do polufinala. I na kraju je osvojila titulu, pa se nadamo da će i Orlići ići istim putem. Pre četiri godine su dve evropske selekcije bile u polufinalu, dve godine ranije samo jedna...

Ukupno, u poslednjih 25 godina je održano 12 finalnih turnira za omladinske reprezentacije. Iako su bili uvek najbrejniji učesnici, Evropljani se nisu proslavili. Samo tri puta na prethodnih 12 turnira su osvojili šampionsku krunu. Južnoamerikanci su dominirali, čak su i Afrikanci osvojili jednu titulu.

Kroz istoriju ovog prestižnog takmičenja, na ukupno 19 završnih turnira, pet različitih evropskih selekcija se oktilo titulom prvaka. Prvi Mundijalito je odigran 1977. godine kada je Sovjetski Savez ovojio prvo mesto, a Vladimir Besonov je ime koje se najviše pamti sa tog turnira. Dve godine kasnije su zablistali Argentinci, a zasijala je zvezda omalenog virtuoza Dijega Aramanda Maradone. Na trećem Mundijalitu su trijumfovali Zapadni Nemci, a Mihael Cork je bio najveće ime iz te generacije.

Potom su Brazilci vezali dve titule, da bi 1987. godine u Čileu planetu pod noge bacila neverovatna generacija Jugoslavije sa Mijatovićem, Šukerom, Bobanom, Prosinečkim... Jugoslavija je najavila i najbolju epohu Evropljanja na svetskim prvenstvima za omladince. Sledeće dve titule su otišle u ruke Portugalaca. Prvu generaciju su predvodili Paulo Souza, Žoao Pinto, Fernando Kouto, golman Brasar... I u drugoj generaciji su bili Žoao Pinto i Brasar, ali su imali još bolje saigrače u vidu Manuela Rui Košte, Luiša Figa, Abela Šavijera, Žorža Košte... Portugalci su do danas jedina selekcija iz Evrope sa dve titule na Mundijalitima.

Posle njih je krenula dominacija Južnoamerikanaca. Od sledećih osam titula, čak sedam je otišlo u Brazil i Argentinu! Samo su Španci 1999. godine u Nigeriji sa generacijom Ćavija, Ikera Kasiljasa i Karlosa Marčene uspeli da prekinu dominaciju Latinosa.

Konačno pre dve godine su Francuzi osvetlali obraz Evrope. Taj Mundijalito je bio odskočna daska za Pola Pogbu, Žofrija Kondogbiju, Kurta Zumu, Lukasa Dinja, Florijana Tovana, Samuela Umtitija...

Sada Evropa ponovo ima samo jedan adut uoči polufinala. Srpski Orlići brane čast Starog kontinenta. Neki od njih su se već ranije u Litvaniji okitili titulom prvaka Evrope. Znaju kako se ide do kraja, a ostale su im još dve prepreke do najvećeg uspeha u istoriji srpskog reprezentativnog fudbala.

Fudbalske sile poput Holandije, Italije ili Engleske nikada nisu stigle ni do polufinala Mundijalita, a imali su strašne igrače. Nemci imaju samo jednu krunu i njihov post traje već 35 godina. Francuzi i Španci imaju takođe po jednu titulu. Na specijalno mesto u istoriji evropskog i svetskog fudbala, ime može da dopiše i Srbija. I da se jednog dana Mundijalito odigran 2015. godine na Novom Zelandu pamti po Milinković Savićima, Živkoviću, Gaćinoviću, Rajkoviću, Maksimoviću, Antonovu i ostalim Orlićima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hercegovina

16.06.2015 22:11

Jos je Vujadin Boskov govorio da je nasim igracima samo da potpisu prvi ugovor a kasnije niko ziv ih ne moze natjerati da trenira.

ODGOVORITE